Društvo

INSPEKTORI NASTAVLJAJU KONTROLE Bez većeg okupljanja roditelja ispred vrtića u Srpskoj

Tokom protekle sedmice kontrolisane se 72 predškolske ustanove u Srpskoj, od čega njih 24 u trenutku dolaska inspektora još nisu počele sa radom.

INSPEKTORI NASTAVLJAJU KONTROLE Bez većeg okupljanja roditelja ispred vrtića u Srpskoj
FOTO: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA

Inspekcija će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolama vrtića, a iz  Inpektorata RS skreću pažnju i roditeljima da je jednako važno da se i oni pridržavaju Uputstva o mjerama koje se provode u predškolskim ustanovama.

Roditelji ne treba da se okupljaju u većem broju na ulazu ustanove i neophodno je da međusobno održavaju preporučenu fizičku distancu, te da koriste propisanu zaštitnu opremu. U slučaju da roditelji imaju simptome zarazne bolesti ili postoji sumnja na COVID-19 infekciju, ako su bili u kontaktu sa osobama sa povrđenom COVID-19 ili su zbog putovanja u inostranstvo upućeni pod zdravstveni nadzor, ne smiju dovoditi niti odvoditi djecu iz ustanova, niti ulaziti u vanjske i unutarnje prostore ustanove – poručuju iz Inspektorata RS.

Pročitajte još

Tokom prošlonedjeljnih kontrola, inspektorima su predočeni dokazi o obezbjeđivanju potrebnih mjera.

– U ustanovama su obezbijeđena sradstva za pranje ruku djece i održavanje higijene, sredstva za dezinfekciju prostora, vaspitači koriste zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju ruku, nije dozvoljen ulazak trećim licima u prostorije vrtića i druge mjere – navodi se u saopštenju.

U Inspektoratu RS dodaju da se, u slučaju da se kod vaspitača potvrdi oboljenje izazvano virusom korona, u predškolskoj ustanovi preduzimaju mjere od strane higijensko-epidemiološke službe nadležnog doma zdravlja, a u skladu sa predviđenim protokolima.

– Ti protokoli podrazumijevaju obustavljanje rada, prikupljanje podataka o kontaktima lica, testiranje kontakata, dezinfekciju objekta i druge mjere. Imajući u vidu da ljudi mogu biti zaraženi virusom, a da nemaju simptome koji bi ukazivali na to, s ciljem zaštite djece kao najranjivijih kategorija stanovništva, od ključnog značaja je pridržavanje preventivnih mjera od strane vaspitača, a posebno nošenje zaštitne opreme dok su na radnom mjestu i održavanje higijene prostora – naglašavaju  Inspektoratu RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu