Biznis

NAKON KORONE STIŽU NOVE NEVOLJE Turistički koridori "zaobilaze" Italiju

Za Italiju može predstavljati problem to što ministri turizma zemalja članica EU nisu uspjeli da se dogovore o zajedničkima pravilima putovanja turista u okviru EU pa će, umjesto zajedničkih pravila i favorizovanja putovanja između onih regija koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, svaka država bilateralno sa drugim dogovarati turistička putovanja u predstojećoj sezoni.

NAKON KORONE STIŽU NOVE NEVOLJE Turistički koridori "zaobilaze" Italiju
FOTO: ANGELO CARCONI/EPA

Njemačka, Austrija, Hrvatska i Češka već mjesec dana utvrđuju mogućnosti takozvanih “turističkih koridora”, odnosno puteva kojima bi turisti iz ovih zemalja kontrolisanim pravcima išli direktno u određena područja na ljetovanje.

Ovi bilaterali dogovori, konkretno između Njemačke i Hrvatske, bili bi na štetu turističkih područja sjeverne Italije, pogotovo regije Veneto, piše on-line magazin EuropaToday.

Hrvatska i Austrija, na primjer, imaju sličnu epidemiološku situaciju, nizak nivo zaraze, dok su sjeverne pokrajine Italije među onim regijama gdje je epidemija bila najraširenija.

Godišnje, prije pandemije, Italija je bilježila 58 miliona noćenja njemačkih turista, Austrija 44 miliona, a Hrvatska 19 miliona.

Već ovi brojevi pokazuju da su u pitanju potencijalno veliki prihodi i da će “borba” za novac od turizma biti oštra. Mnoge zemlje Evropske Unije, glavne turističke mete, kao što su Španija, Italija, Grčka, Portugal i Hrvatska, nastoje da prihodima od turizma nadoknade dio gubitaka koje su njihove ekonomije pretrpjele zbog pandemije korona virusa.

Za jedne, poput mediteranskih zemlja EU, cilj je privući turiste, a za zemlje poput Njemačke, prioritet je zadržati turiste “na domaćem terenu”.

Tako njemačka pokrajina Bavarska vrši pritisak na Saveznu vladu da produži zatvaranje granica.

Italijanske vlasti već mjesec dana apeluju na patriotizam građana da predstojeći ljetni raspust provedu u domovini. U najnovijem paketu vladinih mjera za ublažavanje posljedica pandemije čak je predviđen bonus od 500 evra za porodice, koji bi im olakšao troškove ljetovanja.

Avio-kompanije najavljuju postepenu obnovu letova unutar Evropske Unije, svaka od zemlja u skladu sa epidemiloškom situacijom otvoriće svoje granice, neke su to već učinile kao Slovenija, Hrvatska, a 3. juna će i Italija mada, oni koji dolaze sa istoka Evrope, tvrde da su granice već otvorene, to jest, bez kontrole.

Još uvijek nije jasno kako će međudržavni saobraćaj u Italiji funkcionisati nakon otvaranja granica, da li će biti obaveza zadržavanja u karantinu, zatim testiranje “koga, gdje i kako” i o čijem trošku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu