Kultura

PEN centar jasan: Nema NIJEDAN RAZLOG zbog koga djecu treba štititi od poezije Desanke Maksimović

Srpski PEN centar zatražio je povlačenje prijedloga o izbacivanju čuvenih knjiga poezije Desanke Maksimović i proze Vladana Desnice iz srednjoškolske lektire u Srbiji, zahtjevajući da odgovorni za te odluke “prihvate posljedice vlastite nepromišljenosti i neodgovornosti”.

PEN centar jasan: Nema NIJEDAN RAZLOG zbog koga djecu treba štititi od poezije Desanke Maksimović
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Izražavajući zaprepašćenje prijedlogom da se iz lektire za gimnazije i srednje škole ukloni knjiga pjesama “Tražim pomilovanje” Desanke Maksimović i roman “Proljeća Ivan Galeba” Vladana Desnice, Srpski PEN centar naveo je danas u saopštenju da “ne prihvata nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost, već zahtjeva da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja” u Srbiji.

Srpski PEN centar zahtjeva da Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalni prosvjetni savjet i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povuku odluke koje su uznemirile kulturnu i ukupnu javnost. Zahtijevamo da ove institucije objave zvanični izvještaj o preduzetim izmjenama u nastavnim programima iz srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama i gimnazijama u Republici Srbiji.

Pročitajte još

Pitanje proučavanja književnosti u školama i gimnazijama je suviše značajno da bi bilo sakriveno od javnosti i prepušteno arbitrarnim odlukama, proizvoljnim tumačenjima i netransparentnim procedurama. To je prvorazredno javno i stručno pitanje i zahtijevamo da u njega budu uključene odgovarajuće profesionalne asocijacije i ključne kulturne ustanove.

Ne postoji nijedan kulturni, saznajni, ni pedagoški razlog zbog koga djecu i mlade treba štititi od poezije Desanke Maksimović, voljene i kanonizovane pesnikinje prevođene na više desetina svjetskih jezika, kao ni od proze Vladana Desnice koja spada u vrhove moderne srpske književnosti. Odgovorni za ove odluke ne treba da brinu da li će gimnazijalci razumijeti Desanku Maksimović i Vladana Desnicu, ali treba svakako da znaju da njihove odluke kulturna javnost ne razumije, niti će prihvatiti – navodi se u saopštenju, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu