Politika

NASTAVAK DIJALOGA POSLIJE IZBORA Brnabić istakla da će pregovori sa Prištinom morati čekati

Beograd nikada nije koristio bilo kakve izgovore da sa Prištinom ne nastavi dijalog, već je bilo suprotno, izjavila je danas u Ivanjici premijer Srbije Ana Brnabić.

NASTAVAK DIJALOGA POSLIJE IZBORA Brnabić istakla da će pregovori sa Prištinom morati čekati
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Brnabićeva je rekla novinarima da je Beograd spreman da nastavi dijalog poslije predstojećih izbora, 21. juna, te podsjetila da je Srbija ispunjavala svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine.

Povodom izjave predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, koji je ranije danas rekao da je “zahvalan vladi, jer je uklonila izgovore koje je Srbija koristila da izbjegne dijalog”, ona je naglasila da je važna istina i da je Beograd uvijek bio spreman za dijalog.

Ona je dodala da je Priština učestvovala u razgovorima i da, kada je nešto bilo dogovoreno pod okriljem EU, to nije implementirala, prenose beogradski mediji.

Prešli smo i preko toga, iako insistiramo i insistiraćemo da se implementira Briselski sporazum, ali nastavili smo da razgovaramo, iako ne možemo da kažemo da razgovaramo sa partnerom koji ima naročit kredibilitet – rekla je Brnabić.

Ona je podsjetila da je Beograd od 21. novembra 2018. godine pozivao Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije, te da je odlično što je do toga sada došlo.

– Spremni smo za dijalog, sačekajte da sada mi završimo naše prioritete, a to su građani Srbije, Ustav i izbori koji dolaze za manje od 14 dana i nastavljamo dijalog. Nikakav problem – rekla je Brnabićeva.

Ona je zahvalila SAD i Ričardu Grenelu na svemu što su učinili da dođe do uslova da dijalog bude nastavljen, kao i EU što je postavila specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu