Banjaluka

OTEŽANE PRIPREME Izmjene u gradskoj kasi pred odbornicima u septembru

Rebalans budžeta Grada Banjaluka bi se trebao naći pred odbornicima najkasnije početkom septembra, a ne, kako je ranije najavljivano, na zasjedanju sredinom jula.

OTEŽANE PRIPREME Izmjene u gradskoj kasi pred odbornicima u septembru
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Gradonačelnik Igor Radojičić kaže da je okvirni termin za razmatranje ovog dokumenta bio 15. april.

Rebalans budžeta grada zajedno sa svim pratećim dokumentima mora biti gotov do 3. jula, ako želimo da 15. jula to bude na Skupštini grada – rekao je Radojičić i dodao da će teško uspjeti stići pripremiti sve do tog roka, iz nekoliko razloga.

Jedan od njih je emisija obveznica, koju je pokrenuo Grad.

– Ona će vjerovatno trajati do 10. jula, što znači da ćemo tek iza tog datuma, sa završetkom cijelog procesa imati rezultate emisije obveznica u iznosu do 12 miliona KM. Od toga zavisi dosta u budžetu. Drugo je plan da se sa republičkog nivoa jedan dio sredstva, dobijenih od strane MMF, rasporedi na lokalne zajednice. Kada i kako će to ići, to niko ne zna, jer je rebalans budžeta Republike pod vetom u Vijeću naroda BiH. Ići će na zajedničku komisiju, možda čak i na Ustavni sud, što znači da niko u ovom momentu ne može reći kada će rebalans budžeta Republike stupiti na snagu – naveo je Radojičić.

Pročitajte još

Napomenuo je da su uz rebalans budžeta grada vezani svi godišnji programi, koji će vjerovatno ići u izmjene i dopune, a to se, kako kaže, odnosi na kulturu, sport, turizam, možda saobraćaj i komunalno.

– Tek kada budemo imali održiv i realno procijenjen budžet grada možemo s tim da zatvaramo ostale programe, jer je more manifestacija ili otkazano ili reprogramirano. Sada se javljaju oni koji su trebali u aprilu realizovati neke događaje, a koji hoće da to urade u oktobru i traže sredstva. Neki su u februaru dobili novac za manifestacije koje nisu održane, pa neće da vrate novac. Tu je opšti cirkus sa događajima, a oni će morati pratiti prijedlog rebalansa – istakao je gradonačelnik.

Dodao je da pored usklađivanja raznih programa žele iskoristi jun da vide kakvo će biti stanje s prihodima grada, te hoće li i dalje padati ili će se išta popraviti.

– Trenutno smo “kratki” oko 13,5 miliona KM i taj trend se nastavlja. Da li će jun nešto popraviti, vidjećemo, ali moramo da sečekamo da vidimo da možemo realno da planiramo – precizirao je Radojičić.

Kada se sve uzme u obzir, Radojičić sumnja da do 3. jula mogu pripremiti smislen zaokružen rebalans budžeta grada.

– To nas do neke sjednice koja bi se održala krajem avgusta ili početkom septembra – zaključio je Radojičić.

Očekivani pad prihoda

Grad Banjaluka je krenuo s rebalansom budžeta zbog velikog pada prihoda, nastalih zbog pojave virusa korona, koji je zaustavio ili skroz usporio privrednu delatnost u proteklih nekoliko mjeseci.

Nacrt rebalansa je usvojen na vanrednom zasedanju Skupštine grada krajem maja. Prema tom dokumentu, u gradskoj kasi bi ove godine trebalo biti 147,5 miliona KM, što je 3,1 miliona KM manje u odnosu na prvobitni plan. Prema zadnjim procjenama, grad bi do kraja ove godine trebalo da ima pad prihoda od oko 30 miliona KM.

Taj manjak novca aktuelna administracija će pokušati nadoknaditi, između ostalog, emisijom obveznica, suficitom iz prošle godine, reprogramom duga i uštedama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu