Društvo

NASILJE U PORODICI Zaštita podignuta na viši nivo, broj žrtava u porastu

Vlada Republike Srpske usvojila je juče Informaciju o provođenju Strategije za suzbijanje nasilja u porodici u minulih pet godina, te zaključila da je najznačajniji pomak u tom periodu bila izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, čime je od prošle godine zaštita žrtava podignuta na viši nivo.

NASILJE U PORODICI Zaštita podignuta na viši nivo, broj žrtava u porastu
FOTO SHUTTERSTOCK

Tim zakonskim rješenjem je, kako je saopšteno iz Vlade RS, svako djelo nasilja u porodici definisano kao krivično djelo, čime je “dokazano da institucije Republike Srpske teže nultom stepenu tolerancije na nasilje”.

Pristupom koji odvaja pomoć, podršku i zaštitu žrtava nasilja u porodici i propisuje ih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, od sankcionisanja učinioca koje se propisuje Krivičnim zakonikom Republike Srpske, dobija se bolja zaštita žrtve i efektniji i stroži odgovor društva prema učiniocu nasilja – navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informaciju o sprovođenju Opšteg protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici za 2019. godinu. Statistike pokazuju da svi subjekti zaštite bilježe povećan broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prethodnu godinu, a izuzetak su jedino osnovni sudovi.

– Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nasilju u porodici je lani bilo izloženo 1.438 lica, što je za skoro 15 odsto više više nego 2018. godine. Prema podacima centara za socijalni rad, broj žrtava nasilja u porodici je povećan za skoro devet procenata – navodi se u saopštenju.

Kao najzastupljeniji oblici ispoljavanja nasilja u porodici zabilježeni su fizičko, psihičko i kombinovano nasilje. Osnovni sudovi u RS su nasilnicima najčešće izricali novčane kazne i uslovne osude, dok su samo izuzetno izricane i zaštitne mjere ili hitne mjera zaštite, poput zabrane prilaska žrtvi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu