Kultura

Mladen Banjac o međunarodnim fondovima: MSURS kroz ideje i partnerstvo do uspješnih projekata

U vremenu kada javnih sredstva u kulturi nema dovoljno, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske je odlučio svoje aktivnosti sufinansirati i iz međunarodnih fondova.

Mladen Banjac o međunarodnim fondovima: MSURS kroz ideje i partnerstvo do uspješnih projekata
FOTO: MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI RS

Tako bi, ako sve njihove ideje budu odobrene, u ovu instiuciju u naredne četiri godine moglo da se “slije” preko million KM iz programa Kreativna Evropa, namijenjenih za realizaciju deset projekata.

O ovoj temi, planovima do kraja godine, “novoj normalnosti” i umjetnosti u doba korone razgovarali smo sa kustosom za programske i izložbene akte MSU RS Mladenom Banjcem.

Kako je pandemija virusa korona uticala na rad Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske?

Pandemija je uticala na život svih nas pa tako i na rad muzeja koji nisu mogli da vrše jednu od osnovnih funkcija, a to je da budu dostupni publici. Mi smo se adaptirali tako što smo ponudili niz digitalnih sadržaja preko naših socijalnih platformi, tako da publika nije ostala uskraćena. Ponudili smo naša kataloška izdanja u digitalnoj formi potpuno besplatno. Naročito izdvajam naše izdanje za djecu koje su naš dizajner Nemanja Mićević i ilustrator Dragoslav Malinić adaptirali u digitalnu bojanku za najmlađe.

Pored toga uključili smo se i u ICOM-ovu kampanju #museumandchill gdje smo nudili razne zanimljive sadržaje svjetskih muzeja. Uključili smo se i u projekat slovenačke umjetničke grupe Novi kolektivizam pod nazivom “New World Order”. Riječ je o umjetničkoj intervenciji koja je pored Banjaluke uključivala mnoge svjetske metropole poput Njujorka, Pariza, Londona, Tokija itd.

Ono što možda nije vidljivo, a što je svakako značajno za Muzej je i rad na aplikacijama na projektima Kreativne Evrope u okviru poziva za Zapadni Balkan.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

MSURS je među prvima kod nas odlučio da svoje aktivnosti sufinansira i iz međunarodnih fondova. Možete li izdvojiti najvažnije kvalitete koji su potrebni da bi projekat bio odobren?

Osnova svakog dobrog i uspješnog projekta je dobra ideja, jako partnerstvo i sposoban tim koji to može da sprovede. Mi u proteklih par godina puno rada ulažemo na pribavljanje dodatnih sredstava kako bi Muzej ponudio što kvalitetniji sadržaj svojoj publici. Stekli smo određeno iskustvo i danas sa ponosom možemo reći da polako usvajamo ovaj način poslovanja, što se i vidi u rezultatima kada pogledamo naše redovne aktivnosti. Bilo da je riječ o infrastrukturnim ili programskim projektima oni svi za cilj imaju iste stvari bolji muzej i kvalitetniji sadržaj za našu publiku, ali i umjetnike, jer naša misija je i razvoj umjetničke scene.  Zato se trudimo da naši projekti uključuju što više partnera iz različitih sektora kako bi rezultat bio što bolji.

Koliko je teško za instituciju iz BiH da dokaže relevantnost i izbori se za podršku uticajnih partnera i finansijera?

MSURS je prije svega morao da dokaže da je dobar i pouzdan partner. To smo učinili kroz naporan rad na nizu različitih projekata u prethodnih par godina. Danas smo već regionalno dobro pozicionirani i često dobijamo pozive drugih institucija za saradnju. Tako je bilo i u okviru tek završenog poziva Kreativne Evrope za Zapadni Balkan, gdje smo pozvani od strane najrazličitijih institucija i nevladinog sektora da se povežemo kao partneri, od Modne komore u Srbiji, Muzičkog festivala “Ring Ring”, nacionalne Galerije Slovenije, Muzeja tranzitorne umjetnosti, do Muzeja stripa u Angulemu u Francuskoj. Na 10 projekata partnerstva su različita, tako da ćemo probati da povežemo naš Muzej i lokalnu scenu sa partnerima iz sektora mode, filma, savremenog plesa, muzike, stripa, kretivnih industrija  i mnogih drugih zanimljivih oblasti sa kojima se ponekad i mi prvi put susrećemo.

Foto: Muzej savremene umjetnosti RS/ustupljena fotografija
Foto: Muzej savremene umjetnosti RS/ustupljena fotografija

Kakvo biste ocijenili saradnju sa Deskom Kreativna Evropa i kancelarijom u Banjaluci?

Bez podrške Deska Kreativna Evropa (DKE) i kancelarije u Banjaluci ne vjerujem da bismo mogli da pripremimo ovoliki broj aplikacija. Moram da pohvalim njihovu požrtvovanost, jer su nam pomogli u najgorim uslovima da pripremimo sve projektne prijedloge. Naša saradnja sa deskom nije započeta sada, već ona traje već duži niz godina i želimo naglasiti da je DKE bio ključan podsticaj u usmjeravanju MSU RS ka novim mogućnostima finansijske i partnerske podrške. Svakako bih pozvao sve zainteresovane ukoliko planiraju da se ubuduće prijave na neki od poziva KE da svakako kontaktiraju desk, jer njihovi profesionalni savjeti su nešto bez čega je jako teško napraviti uspešnu projektu aplikaciju.

Podrška Kreativne Evrope

Kreativna Evropa  je program Evropske komisije za podršku i sufinansiranja projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora. Desk Kreativna Evropa je koordinaciono tijelo ovog programa u Bosni i Hercegovini i aplikantima zainteresovani za apliciranje su na raspolaganju za tehničke i druge pomoći i moguće je obratiti im se u kancelarijama u Banjaluci i Sarajevu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu