Društvo

MINISTAR ŠERANIĆ OBJAŠNJAVA „Švedski model nije isti kao ovo što imamo sada kod nas“

Švedski model nije isto što i ovo što mi imamo kod nas danas, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

MINISTAR ŠERANIĆ OBJAŠNJAVA „Švedski model nije isti kao ovo što imamo sada kod nas“
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/EPA

Po njegovim riječima, Švedska nikada nije proglasila vanrednu situaciju zbog virusa korona, te su oni i sada u redovnoj situaciji.

Pročitajte još

-U Švedskoj nisu bile preporučene ni striktne mjere kao kod nas, kao što je nošenje maske u zatvorenom prostoru, prevozu i slično. Jedino su zabranili posjete staračkim domovima u nekom momentu, koliko imam informaciju, što je kod nas na snazi od početka i sada se govori o zabrani posjeta u zdravstvenim ustanovama kaže Šeranić.

On ističe da je trenutno u RS primjetno i da klinička slika kod oboljelih u posljednje vrijeme nije bila tako intenzivna kao u nekom prethodnom periodu, u martu ili krajem aprila, te da to treba da se ispita sa aspekta mutacije virusa i ponašanja u organizmu.

Kako ističe, trenutno se ne raspolaže higijensko-epidemiološkim podacima o građanima koji ulaze u RS i BiH, jer više nema inspektora na granicama koji to kontrolišu, ali ima informaciju da granična policija kontroliše ulazak stranih državljana u BiH, po odluci Savjeta ministara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu