Društvo

Pomoć obrazovanju u Gradiški i Derventi: Trenažeri za nove tehnologije u mašinstvu

Tehničke škole iz Gradiške i Dervente preuzele su, posredstvom opštine Gradiška, osam trenažera vrijednih 50.000 KM za obuku tehničara CNC tehnologije, koji se školuju u ovim sredinama.

Pomoć obrazovanju u Gradiški i Derventi: Trenažeri za nove tehnologije u mašinstvu
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Pet trenažera namijenjeno je školi u Gradiški, a tri u Derventi.

Darko Vrhovac, vođa projekta „Partnerstvo za održivi transfer znanja lokalnog ekonomskog razvoja“ navodi da to podrazumijeva više aktivnosti u vezi unprijeđenja obrazovanja u metalskoj industriji.

Prvi korak je nabavka CNC opreme za škole u Gradiški i Derventi, gdje su potrebe za stručnim kadrom veoma izražene. Opremu je obezbijedila EU putem IPA fondova, a implementator je njemačko Udruženje za međunarodnu saradnju (GIZ) – kaže Vrhovac podsjećajući da je u projektu, čiji nosilac je opština Gradiška, sedam partnera.

To su još Derventa, Srednja stručna škola Derventa, Tehnička škola Gradiška, Mašinski fakultet iz Banjaluke, preduzeće „Tikt manufaktura“ iz Gradiške i “Sim pro” iz Dervente.

– U sljedećim fazama projekta je obuka profesora tehničkih škola na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, na katedrama za CNC obradu i zavarivanje. Projekat je veoma važan i obuhvatan, jer podrazumijeva izradu planova, procjenu stanja i potreba u metalskoj industriji. Organizovaćemo i radionice šireg karaktera kako bismo planove i procese usaglasili sa potrebama tržišta rada – naglašavaju u opštinskoj uprava Gradiška suštinu desetomesečnog projekta vrednog 207.000 KM.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U Tehničkoj školi Gradiška već školuju buduće CNC programere i CNC operatere postupkom CO2 zavarivanja.

– Nova oprema sigurno će takođe omogućiti da, osim redovnog školovanja, pružimo priliku i zanatlijama, koji su završili srodne škole, stekli zavidna tehnička znanja, a nisu uspjeli pronaći posao u struci. Kod nas će proći novi vid osposobljavanja, steći nova znanja u oblasti CNC tehnologije i time lakše doći do zaposlenja – rekao je Vlado Tomić, direktor gradiške Tehničke škole, gdje je je inicirano izučavanje modernijih zanimanja.

Smatra da će nabavkom trenažera uz mašine prethodno obezbijeđene sredstvima švajcarske Vlade, njihovi učenici biti korak bliže novim tehnologijama. To se na domaćem tržištu sve više traži, a uslovljeno je dolaskom inostranih investitora koji traže osposobljene radnike.

– EU nam je putem GIZ projekta mnogo pomogla na osavremenjavanju nastavnog procesa. Takođe su nam preduzeća  “Tikt manufatura” i  PMP “Jelšingrad”, uz posredovanje opštine,  obećali po jednu CNC mašinu. Kada se to ostvari, mi ćemo u potpunosti biti osposobljeni za kompletno obrazovanje CNC profila – navodi Tomić.

U Opštini Gradiška koji su potpisnici projekta naglašavaju da je ovo primjeran transfer znanja u interesu lokalnog ekonomskog razvoja.

To je, kaže Zoran Adžić, načelnik Gradiške, dobar primjer prakse poslovnog uvezivanja privrede i školstva.

– Opština je takođe pomogla opremanje dva kabineta za nova zanimanja u Tehničkoj školi koja je ostvarila uspješne kontakte sa dva preduzeća kao uspješnom i rijetkom primjeru obrazovanja, stipendiranja, praktične nastave i na kraju zaposlenja – smatra Adžić.

Branka Jović, direktorica Stručne tehniške škole iz Dervente koja u svom programu ima mašinstvo i obradu metala, projekat “Partnerstvo za održivi transfer znanja lokalnog ekonomskog razvoja“ ocjenjuje prijeko potrebnim.

Proces nastave, kaže, od sada će kod njih biti uveliko unaprijeđen. To je imalo prtesudnu ulogu za upis novih zanimanja.

– Tri trenažera uveliko će unaprijediti našu praktičnu nastavu, posebno novom zanimanju koje upisujemo, a to je tehničar CNC tehnologije. Derventa je posljednjih godina doživjela ekspanziju u oblasti metalske industrije i zato je ovaj posao važan – rekla je ona.

Siniša Jeftić, zamjenik načelnika opštine Derventa takođe je u Gradiški rekao da je ovo odličan koncept koji dugoročno potpomaže školstvo i privredu, bez čije saradnje na ovom nivou je teško, gotovo nemoguće krojiti upisne planove te razvoj moderne proizvodnje i privrede.

Pohvale ministra Maleševića

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS i višegodišnji direktor Tehničke škole u Gradiški pohvalio je ovaj projekat. On je rekao da se samo primjenom modernih tehnologija i usklađivanjem obrazovne politike sa potrebama trišta rada može napraviti važan iskorak u ovoj oblasti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu