Društvo

LJEKARI SE BORE ZA ŽIVOTE MAJKE I SINA Žena skinuta s respiratora, muškarac i dalje u teškom stanju

Ljekari Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu već 13 dana dana biju bitku za život M.V (48) iz Paraćina koji je zbog teškog stanja priključen na respirator.

LJEKARI SE BORE ZA ŽIVOTE MAJKE I SINA Žena skinuta s respiratora, muškarac i dalje u teškom stanju
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Na mehaničkoj ventilaciji danima je bila i njegova majka (66) kojoj se stanje popravilo, pa je trenutno odvojena s respiratora.

Kako saznaje Blic, M.V. je primljen u Klinički centar u Nišu 27. jula, a proteklih 13 dana je priključen na respirator zbog teškog opšteg stanja. Šest dana poslije njega, u Klinički centar u Nišu primljena je i njegova majka. Ona je transportovana intubirana iz bolnice u Paraćinu, ali su ljekari Klinike za anesteziju uspjeli da je stabilizuju. Zbog trenutnog poboljšanja, skinuta je sa respiratora i njeno stanje je trenutno stabilno, ali je ljekari i dalje prate s velikom pažnjom zbog neizvjesnog toka bolesti.

– U najvećoj srpskoj kovid intenzivnoj njezi mjesecima unazad ukrštaju se ljudska patnja i tuga, radost; pobjede i porazi. Teške životne drame koje imaju gotovo epski karakter. Borimo se za živote majke i sina iz Paraćina. Ona je, nekoliko dana nakon “skidanja” sa respiratora stabilno. Mislimo da to ide u dobrom pravcu. Njegovo stanje je jako teško. Još uvijek se nadamo da možemo dobiti bitku za njegov život. To bi zaista i ljudski bila velika stvar. Na veliko zadovoljstvo svih nas, posljednjih nedjelja sve veći broj najtežih pacijenata odvojem je od respiratora. Neki su već i na putu ka svojim kućama širom jugoistočne Srbije – kaže prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Ljekari ove klinike koji neumorno biju bitku za živote pacijenata oboljelih od korone nedavno su ostvarili jednu veliku pobjedu kada je sa respiratora skinut mladić iz Leksovca P.N. (21), koji je, urkos svojim godinama, primljen u veoma teškom stanju i veoma brzo je priključen na respirator. Ipak, poslije 17 dana borbe ljekari Klinike za anesteziju su uspjeli da stabilizuju njegovo stanje, skinut je sa respiratora i roditelji su opet mogli da mu čuju glas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu