Društvo

ZANEMARENA ZAŠTITA Ova zanimanja su OPASNA za život, ali poslodavci ponavljaju ISTE GREŠKE

U proteklih pet godina u Srpskoj su zabilježena 342 slučaja teškog povređivanja na radu, dok je u istom periodu na radnom mjestu smrtno stradao 41 radnik.

ZANEMARENA ZAŠTITA Ova zanimanja su OPASNA za život, ali poslodavci ponavljaju ISTE GREŠKE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kad je riječ o rizičnosti, u RS godišnje najviše ljudi strada u šumarstvu i drvnoj industriji, te u sektoru građevinarstva.

U Inspektoratu RS kažu da su se od početka ove godine u Srpskoj desile 23 teže povrede na radu i tri povrede sa smrtnim ishodom.

Kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju se građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet nastanka povreda na radu. Dio povreda se svrstava u kategoriju ostale djelatnosti, kao što su trgovina, turizam, kultura, prosvjeta, komunalne djelatnosti i drugo, u kojima povrede nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta – kaže portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Podsjeća da je republička inspekcija rada u aprilu i maju ove godine u RS sprovodila inspekcijsku kampanju pod nazivom „Gradimo bezbjedno – radimo bez rizika“. Cilj ove kampanje je podizanje svijesti o značaju poštivanja, unapređivanja i primjenjivanja mjera zaštite i zdravlja na radu pri izvođenju građevinskih radova, sa posebnim naglaskom na radove na visini.

– Od početno planiranih 400 subjekata, inspekcija je obavila 483 kontrole na terenu. One su pokazale da značajan broj malih i srednjih preduzeća u oblasti građevinarstva nije dovoljno upoznat o prisutnim rizicima od povreda na radu i o značaju primjene propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu – naglašava Makivićeva.

Foto Srna
Foto Srna
Dušanka Makivić

Prema njenim riječima, inspektori su u okviru ove kampanje djelovali korektivno prema poslodavcima.

– Cilj nam je donošenje akta o procjeni rizika za radna mjesta u radnoj sredini, osposobljavanju radnika za bezbjedan i zdrav rad, obezbjeđivanja kolektivnog osiguranja radnika i ustanovljavanju evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika na radu – objašnjava ona.

Poslodavci naglašavaju da je veliki broj pravilnika i propisa iz ove oblasti donesene reda radi, što ne doprinosi zaštiti na radu.

Prekršaji i kazne

Za pet mjeseci ove godine republička inspekcija rada je u oblasti zaštite na radu izvršila 1.079 kontrola, od čega su u 445 slučajeva utvrđene nepravilnosti.

S ciljem otklanjanja utvrđenih propusta, preduzećima je izrečeno 379 upravnih mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 59 prekršajnih naloga u vrijednosti od 95.150 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu