Društvo

NI POVRATAK U ĐAČKE DOMOVE NIJE LAK Ovo su preporuke za bezbjedan boravak učenika

U đačkim domovima u Srpskoj u novoj školskoj godini trebalo bi da borave samo učenici koji su iz udaljenih dijelova RS i nemaju drugo rješenje za boravak i stanovanje.

NI POVRATAK U ĐAČKE DOMOVE NIJE LAK Ovo su preporuke za bezbjedan boravak učenika
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Srednjoškolski dom

Preporuka je to Instituta za javno zdravstvo RS zа bоrаvаk učеnikа u đаčkim dоmоvimа tоkоm еpidеmiје kovid-19.

Time se obezbjeđuje da u prostorima domova boravi manje učenika.

Prilikom prijema u đački dom, učenici treba da prilože nalaz nadležnog porodičnog doktora medicine, sa popunjenom epidemiološkom anketom.

– Nakon dolaska u dom, odnosno tokom boravka, učenici treba da svakodnevno kontrolišu svoje zdravstveno stanje i u slučaju da dobiju povišenu temperaturu ili druge simptome zarazne bolesti, kao kašalj, bol u grlu, otežano disanje, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje, bez obzira na težinu i trajanje simptoma, treba odmah telefonom da kontaktiraju nadležnog doktora porodične medicine za dalja uputstva i postupke – navode iz Instituta.

Preporučuju da, ako je to moguće, u jednoj sobi budu maksimalno dvije osobe, s tim da distanca između kreveta bude dva metra.

Nije dozvoljen ulazak drugih učenika u sobe kao i zadržavanje na hodnicima i drugim prostorima.

Pročitajte još

Preporučuje se i da što manje učenika istovremeno boravi u učionici ili čitaonici, te da boravak bude što je moguće kraći. Udaljenost između stolica mora biti najmanje dva metra u svim pravcima, sa istaknutim jasnim obavještenjem o održavanju fizičke udaljenosti.

– Sve sobe treba redovno čistiti i svakodnevno dezinfikovati od strane korisnika prostora, odnosno učenika, prema rasporedu i više puta u toku dana provjetravati. Ove aktivnosti moraju kontrolisati vaspitači – navode, između ostalog, stručnjaci Instituta.

Za zaposlene u domu kao i za korisnike doma u prostorijama van soba nošenje maski je obavezno, i to tako da maska pokriva nos, usta i bradu. Maska se, nakon što se postavi na lice, ne dodiruje rukama. Čim se ovlaži ili zaprlja, masku je potrebno zamijeniti.

U domovima se, takođe, moraju provoditi i sve ostale mjere dezinfekcije, poput dezinfekcije prostora, ruku i slično, koje se primjenjuju u pandemiji virusa korona.

I rad zasposlenih u zatvorenom prostoru podrazumijeva držanje distance, te manje zaposlenih po kancelarijama.

Za ishranu učenika u domovima važe iste preporuke kao i za načina rada restorana, navode iz Instituta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu