Politika

RADI LI SE O PREDIZBORNOJ MANIPULACIJI Promjena mjesta prebivališta postala masovna i u Banjaluci

Političke partije u BiH se na različite načine pripremaju za izbornu trku, a jedan od oprobanih recepata jeste prebacivanje mjesta prebivališta svojih birača u njima važne strateške opštine.

RADI LI SE O PREDIZBORNOJ MANIPULACIJI Promjena mjesta prebivališta postala masovna i u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kao što je poznato, to su ranije masovno radile bošnjačke političke partije u Srebrenici, gdje su prijavljivale brojne glasače iz inostranstva.

To nije bilo problematično za one koji su tu stvarno i došli da borave, ali jeste u brojnim slučajevima gdja je MUP RS u kontrolama na istim adresama nalazio prijavljene na desetine osoba, koje tu nikada nisu došle.

Zbog toga, kako tvrde naši izvori, ovaj put partije su sa ovim akcijama krenule mnogo ozbiljnije, mjesecima ranije, kako bi u Srebrenicu, Vukosavlje, Osmake i još neke opštine prijavile prebivalište novih, sigurnih glasača.

Međutim, ono što je novo jeste da se taj trend osjeća i u najvećem gradu Srpske – Banjaluci.

Izvori Srpskainfo tvrde da istu taktiku primjenjuje i opozicioni kandidat za gradonačelnika Draško Stanivuković koji organizuje studente iz drugih gradova koji studiraju u Banjaluci, da promijene i mjesto prebivališta, kako bi na taj način obezbijedio njihovu podršku na izborima.

Pročitajte još

Naime, poznato je da Stanivuković najviše simpartizera ima među mlađim ljudima.

– Tu aktivnost pokušava da realizuje sa sebi podobnim studentima, članovima studentskih organizacija. Najveći broj studenata koji pristaju na to dolaze iz istočnog dijela Republike Srpske, dok istovremeno mnogi zaziru od tih aktivnost jer kod njih postoji strah od manipulacija i ne žele da se odazovu ovom „projektu“ – tvrdi izvor Srpskainfo.

Međutim, šta je stvarna namjera studenata, teško je utvrditi.

Iako je činjenica da ih je u posljednje vrijeme veliki broj prijavio prebivalište Banjaluci, neki sa kojima smo razgovarali kažu da to nema veze sa politikom i da su to učinili jer u svakom slučaju namjeravaju da nastave školovanje i život u Banjaluci.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu