Politika

OŠTRA PORUKA KOMŠIĆA I JOVANOVIĆA "Izbori se održavaju u atmosferi koja bi mogla ugroziti suverenitet Crne Gore"

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji će biti održani u nedjelju, dešavaju se u atmosferi i ambijentu koji mogu ugroziti suverenitet ove države.

OŠTRA PORUKA KOMŠIĆA I JOVANOVIĆA "Izbori se održavaju u atmosferi koja bi mogla ugroziti suverenitet Crne Gore"
FOTO: KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovo su u zajedničkom saopštenju istakli Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Čedomir Jovanović, njegov savjetnik i predsjednik Liberalno demokratske partije iz Srbije.

– Kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006, što predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ne mogu mirno prihvatiti. Odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sljedeća članica Evropske unije, postala je opasnost za paralelne službe bezbjednosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koja koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost – istakao je ovaj dvojac.

SPC

Ocjenjuju da je, poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva postala neskriveni politički činilac i preuzela zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, “čime zloupotrebljava svoju ulogu i položaj u društvu”.

– Navodna  briga za sopstvenu imovinu i status je preslab alibi kojim se ne može sakriti namjera da se reafirmišu politički ciljevi zločinačke politike koja nas je sve dovela na rub propasti devedesetih – oštra je poruka Komšića i Jovanovića.

Od tada u Crnoj Gori traje vanredno stanje koje ovih dana dostiže vrhunac pred parlamentarne izbore, u kojima su, smatraju oni, vladike zamijenile opozicione lidere.

– Neprihvatljivo je ponašanje, kako pojedinaca iz vlasti, nosioca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banjaluci, tako i predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve i njenih najvažnijih tijela, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja koja, po ko zna koji put hoće da vrate cjelokupna društva u vrijeme devedesetih, vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi. Zato moramo jasno i glasno da se suprotstavimo djelovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu. Jasno je da je danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i mira u čitavom regionu. Vraćanje regiona u političku katastrofu devedesetih djelo je paravojnih struktura i snaga unutar sistema, predstavnika tih politika, koji preživljavaju i opstaju decenijama na našim prostorima – oštra je politička poruka hrvatskog člana Predsjedništva BiH i njegovog savjetnika.

Zabrinuti pojedinci

U nastavku saopštenja koji su potpisali zvaničnim funkcijama, a poslali na memorandumu Demokratske fronte, Komšić i Jovanović sebe predstavljaju kao pojedince zainteresovane za budućnost regiona.

Kao pojedinci takođe osuđuju svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore “koji dolazi sa već dobro poznatih adresa i odredišta”, te podržavaju Crnu Goru na njenom putu u Evropsku uniju, njeno članstvo u NATO savezu, kao i “njenu želju da na miran i dostojanstven način učestvuje u rješavanju zaostalih sporova u našem regionu”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu