Kultura

VEČERAS OTVARANJE U MOSTARU "Šantićeve večeri poezije" za svakoga nude po nešto

U Mostaru će večeras svečano biti otvorene 101. "Šantićeve večeri poezije".

VEČERAS OTVARANJE U MOSTARU "Šantićeve večeri poezije" za svakoga nude po nešto
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na otvaranju će biti predstavljena izložba “Nemanjići rađanje kraljevine” i održan muzičko-poetski program “Nemanjići i Šantić”.

Sutra, drugog dana ove kulturne manifestacije, biće dodijeljene “Prosvjetine” stipendije “Vladimir Ćorović” i održano predavanje “Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti” Borjana Mitrovića, a nastupiće etno-grupa “Sveti Dimitrije”.

U utorak u 19.00 časova u Galeriji “Nevesinje” biće održano poetsko veče i predavanje “Značaj Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti” Borjana Mitrovića, u organizaciji SPKD “Prosvjeta” Nevesinje i lokalne Narodne biblioteke.

Program se nastavlja u srijedu, 14. oktobra, kada će u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru biti predstavljena knjiga “Hercegovački vijenac” Gedeona Stajića, a učestvuju pjesnici Đorđe Dabarčić, Sreten Vidaković, Novica Telebak, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk, Zdravka Babić i moderator Radovan Vučković.

U petak, 16. oktobra, u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru biće održana izložba “Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu”, predstavljanje monografije “Stripovijetke”, te knjige “Petar Kočić – život i rad”, u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a o monografiji i knjizi govoriće LJilja Petrović Zečić i Zoran Pejašinović.

Zadnje veče je u nedjelju, 18. oktobra, kada će u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru biti održana izložba dokumentarne građe “Mostarski književni krug”, autora Zlatka Serdarevića.

Organizator manifestacije je SPKD “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo “Gusle”, a pokrovitelji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Ministarstvo kulture i inFormisanja Srbije, grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Manifestacija će biti održana uz sprovođenje svih propisanih epidemioloških mjera, a neki od događaja, na kojima se očekuje veći broj prisutnih, biće održani na otvorenom.

Svečanom otvaranju ove manifestacije u Vladičanskom dvoru prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu