Svijet

STRAH I DALJE PRISUTAN Prije pet godina desio se najgori teroristički napad u Parizu

Francuska danas odaje počast žrtvama terorističkih napada u Parizu koji su izvršeni prije pet godina, a na mjestu stradanja civila biće položeno cvijeće.

STRAH I DALJE PRISUTAN Prije pet godina desio se najgori teroristički napad u Parizu
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

U pucnjavi i eksplozijama ubijeno je 130 ljudi, a 350 je ranjeno. Napadači su upali na rok-koncert u dvorani “Bataklan” i ubili 90 ljudi, a pucali su i na ljude u okolini “Stadiona Francuska”.

Odgovornost je preuzela “Islamska država”, podsjeća Bi-Bi-Si.

Gradonačelnik An Idalgo i premijer Žan Kastes će, zajedno sa ostalim ministrima i predstavnicima organizacija koje okupljaju žrtve, obići mjesta na kojima su izvršeni napadi i položiti cvijeće.

Prva ceremonija bića održana na “Stadionu Francuska”, gdje su napadi počeli.

Ove godine biće manje javnih ceremonija zbog aktuelnih restriktivnih mjera povodom epidemije virusa korona.

Svetla na Ajfelovom tornju biće ugašena u 20.00 časova i nakratko će se paliti na pun sat tokom noći u čast žrtava.

Pariska filharmionija održaće koncert klasične muzike koju je kao posvetu žrtvama komponovao libanski pesnik i kompozitor Bešare El Kuri. Dirigent će biti Luiz Albertini, čiji je sin Stefan jedan od žrtava iz “Bataklana”.

Sudski proces

Osumnjičeni za povezanost sa napadima u novembru 2015. trenutno su na suđenju. Pokrenut je proces i protiv 20 pojedinaca osumnjičenih za povezanost sa napadima u novembru iste godine, uključujući jedinog preživjelog člana skupine koja je izvela napad.

Današnje ceremonije se dešavaju samo dvije nedjelje nakon novih napada.

Novi islamistički napadi u Francuskoj

Učitelj koji je pokazivao karikature proroka Muhameda iz lista “Šarli ebdo” na času o slobodi izražavanja obezglavljen je 16. oktobra u blizini svoje škole u pariškom predgrađu.

Kasnije u oktobru troje ljudi je ubijeno u napadu nožem u crkvi u Nici.

Predsjednik Emanuel Makron potom je najavio snažniji obračun sa svim vidovima radikalnog islamizma, nakon čega je dio muslimanskih država pozvalo na bojkot francuskih proizvoda, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu