Društvo

LITURGIJA U SABORNOJ CRKVI Nakon službe tijelo upokojenog patrijarha biće preneseno u Hram Svetog Save

U Sabornoj crkvi u Beogradu, gdje je izložen kovčeg s tijelom preminulog patrijarha Irineja, nešto prije devet časova počela je praznična i zaupokojena liturgija.

LITURGIJA U SABORNOJ CRKVI Nakon službe tijelo upokojenog patrijarha biće preneseno u Hram Svetog Save
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

Kovčeg sa tijelom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u dijelu glave i grudi prekriven je staklom.

Liturgiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje vladika šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija.

FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

Vjernici su mogli da odaju poštu patrijarhu.

U 11.30 časova kolona sa kovčegom sa zemnim ostacima srpskog patrijarha će krenuti iz Saborne crkve ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom Hramu sveštenstvo.

Za 12.30 časova zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga će cijelog dana i cijele noći, do sutra, kada je planirana sahrana, beogradski sveštenici čitati Sveto Jevanđenje nad odrom patrijarha.

Sveštenik Hrama Svetog Save jerej Dragan Šovljanski je napomenuo da će zaupokojena liturgija biti služena sutra u devet časova u Hramu, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja.

Prema njegovim riječima, liturgiju će predvoditi mjestobjustitelj patrijarhovog trona mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima i sveštenstvom.

Kada je riječ o odavanju počasti vjernika, jerej Dragan je rekao da će, uskladu sa preporukama Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, biti sprovedene epidemiološke mjere i da neće biti moguće cjelivanje tijela blaženopočivšeg patrijarha.

– Sav narod će moći da uđe na ulaz u hram i da priđe na nekoliko metara od samog tijela, da se pokloni i ponovo izađe napolje. Pozivamo sve vjernike da nose zaštitne maske zbog epidemiološke situacije, da se previše ne zadržavaju i da ne prave gužve – rekao je jerej Dragan.

Patrijarh će sutra biti sahranjen u kripti hrama Svetog Save.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu