Društvo

NOVI ZAKON POKAZUJE REZULTATE U novembru rekordan prihod od 5,4 MILIONA KM od igara na sreću

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić rekao je Srni da je Uprava u novembru zabilježila rekordan prihod od 5,4 miliona KM od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću.

NOVI ZAKON POKAZUJE REZULTATE U novembru rekordan prihod od 5,4 MILIONA KM od igara na sreću
FOTO: REPUBLIČKA UPRAVA ZA IGRE NA SREĆU/RAS SRBIJA

Došić ove godine očekuje porast prihoda za više od 10 odsto u odnosu na prošlu, kao i za 54 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je na snazi bio stari Zakon o igrama na sreću.

– Porast prihoda je direktna posljedica donošenja novog zakona i intenzivnog rada inspektora Uprave – rekao je Došić.

On je istakao da su, samo u 20 dana u decembru, izvršena 243 inspekcijska nadzora, gdje je ustanovljeno 20 prekršaja i to 10 za pravna lica i odgovorna lica u pravnom licu i 10 za fizička lica.

– U toku ove, u odnosu na ranije godine, broj izdatih prekršajnih naloga je tri puta veći, što smo postigli boljom reorganizacijom Uprave, novom sistematizacijom radnih mjesta i većim brojem inspektora koji su svakodnevno prisutni na terenu – rekao je Došić.

Aleksandar Došić
FOTO: REPUBLIČKA UPRAVA ZA IGRE NA SREĆU

Došić je istakao da će se intenzivirati rad inspektora Uprave, te da će javnost o svim aktivnostima biti obaviještena putem sajta Uprave i Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Uprave su saopštili da je tokom 2020. godine zbog epidemije izazvane virusom korona, priređivačima igara na sreću u Republici Srpskoj bio zabranjen rad dva mjeseca, što je uticalo i na ubiranje prihoda.

U toku 2019. i 2020. godine povećan je i obim inspekcijskog nadzora kroz samo izdavanje prekršajnih naloga, koje je u prosjeku 3,5 puta veće u odnosu na raniji period.

U 2020. godini iznos prekršajnih naloga, zaključno sa oktobrom i uz dva mjeseca zabrane rada priređivačima, bio je 749.000 KM, dok je u 2018. godini iznosio 115.500 KM.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću su u navedenom periodu utvrdili nepravilnosti u preduzećima “Dragičević kompani” u Milićima, “Amadeus fortuna” u Banjaluci, “Bingo trejd” u Zvorniku, “Sport lajv” u Banjaluci, “Troters” u Bijeljini i Gradišci, te kafićima “Crvena galerija” u Novom Gradu, “Kalipso” i “Slađana” u Čelincu, “Dalis” u Banjaluci, “Kvins” i “Renome” u Mrkonjić Gradu, “In-puls” u Rogatici i “Župljanka” u Prnjavoru.

U inspekcijskim nadzorima, zbog utvrđenih nepravilnosti, oduzet je značajan broj predmeta i to 10 terminala za elektronske igre, šest “VLT” terminala, 11 automata za igre na sreću i više računara i sitne opreme.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu