Društvo

KRENULA IMUNIZACIJA U 15 OPŠTIH BOLNICA Nakon pauze za Božić nastavlja se vakcinacija zdravstvenih radnika

Nakon pauze za Božić danas je nastavljeno vakcinisanje protiv virusa korona zdravstvenih radnika u klinikama, a krenula je i imunizacija u 15 opštih bolnica koje su u kovid sistemu širom Srbije.

KRENULA IMUNIZACIJA U 15 OPŠTIH BOLNICA Nakon pauze za Božić nastavlja se vakcinacija zdravstvenih radnika
FOTO: STEPHEN BRASHEAR/EPA

Sutra počinje vakcinacija “bijelih mantila” u instituitima, specijalnim bolnicama, dječjim klinikama.

Državni sekreta Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da je danas u opštim bolnicama otvoreno još 40 novih vakcinalnih punktova, a da se sutra proširuje na još 15 u Raškom okrugu i Beogradu, te će tako raditi 165 vakcinalnih punktova.

– Želimo što prije da završimo vakcinaciju zdravstvenih radnika i korisnika gerontoloških centara, da bi prešli na novu grupu, a to su građani stariji od 75 godina. Njih je u Srbiji oko 500.000. Očekujemo da se 75 odsto odazove vakcinaciji, što znači da će cepivo primiti njih oko 300.000 – rekao je Ðerlek tokom posete Opštoj bolnici u Šapcu.

On je naveo da će u prvoj fazi još biti vakcinisani i stariji od 65 godina sa udruženim bolestima. U prvoj fazi, kako je naveo, planirano je da bude vakcinisano 720.000 građana.

U drugoj fazi prioritetne grupe biće državne službe, lokalne samouprave, vojska, policija, prosvjeta, a Ðerlek navodi da je to grupa od 740.000 ljudi.

– U trećoj fazi imamo još 1,7 miliona ljudi da vakcinišemo i onda možemo reći da smo došli do kolektivnog imuniteta – naveo je Ðerlek.

Pomoćnica direktora za medicinska pitanja u KBC Dragiša Mišović dr Aleksandra Pavlović podsjeća da je imunizacija zdravstvenih radnika u toj ustanovi počela u utorak, i da je do sada vakcininu primilo više od 160 zdravstvenih radnika u Mišoviću.

– Očekujemo u februaru i martu da se vakciniše još više od 100 kolega koji su svježi rekonvalecsenti. Vakcinacija je uglavnom prošla bez neželjenih efekata, nekoliko kolega je imalo blago povišenu temperaturu i bol u ruci i to je manje od dva odsto – rekla je Pavlović za Tanjug.

Nada se da će i opšta populacija u što većem broju da se odazove imunizaciji, jer je to jedini način da se ovoj bolesti stane na kraj.

– Vakcinacija je i način da se spriječe mutacije virusa. Što se virus duže zadržava u populaciji, veći je broj mutacija koje prave sve veći problem – pojasnila je ona.

Imunizacija je danas nastavljena i u KCS, a rukave su zavrnuli medicinski radnici Prve hirurške, Urgentnog centra, Fizikalne medicine.

– Tokom 5.i 6. januara u KCS vakcinisano je ukupno 410 zdravstvenih radnika. Nastavljamo vakcinaciju i naredne nedjelje. Osim Fajzerove vakcine imaćemo od naredne nedelje i rusku ”Sputnjik V” vakcinu – kaže dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za epidemilogiju KCS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je rekao da je do sada vakcinisanmo više od 4.000 zdravstvenih radnika i oko 3.000 korisnika staračkih domova, a da je plan da se do kraja nedjelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu