Društvo

"Potreban drugačiji pristup" Galijašević poručio da je kaznena politika STIMULATIVNA ZA TERORISTE

BiH ima blage i stimulativne kazne za teroriste, što dokazuje prvostepena presuda kojom je Sud BiH za terorizam osudio na tri godine zatvora Senada Kasupovića, rekao je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

"Potreban drugačiji pristup" Galijašević poručio da je kaznena politika STIMULATIVNA ZA TERORISTE
FOTO: HERCEG TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT
Dževad Galijašević

Kasupović je praktično dobio presudu za člansku kartu “Islamske države”. Nisu uopšte sprovedene ozbiljne istrage o djelovanju njegove jedinice, o ubistvima koje je počinila, o paljevinama, rušenjima gradova, pljačkama – rekao je Galijašević Srni.

On je naglasio da se ovdje praktično zanemaruje kompletno terorističko djelovanje i samo se dobija kazna za člansku kartu.

– Šta je radio kada im je pristupio – pjevao, zabavljao ih ili je ubijao sa njima – pita Galijašević.

Galijašević je istakao da se u drugim zemljama, pogotovo zapadnim, drugačije pristupa kada je riječ o kaznama za ovu vrstu djela.

– Prvo, pristupa se ozbiljnije, utvrdi se šta je formacija u kojoj je boravio činila na određenom području i koliko je to područje bilo predmet njihovih terorističkih akcija, zločina, ubistava – pojasnio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, oni se na takav način neće resocijalizovati i shvatiti gdje su pogriješili.

Sud BiH je prvostepenom presudom osudio danas na tri godine zatvora Senada Kasupovića za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je, obrazlažući presudu, da je optuženi 12. jula 2013. godine sa sarajevskog aerodroma otputovao za Istanbul, te ilegalno prešao u Siriju da se bori u takozvanoj “Islamskoj državi”, koja je 30. maja 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom.

– Sud je van razumne sumnje utvrdio da je optuženi Kasupović, pod imenom Muatesim, postao pripadnik terorističke grupe kojoj je pružao pomoć i učestvovao u terorističkim aktivnostima s ciljem promjene ustavnog poretka i svrgavanja legitimne vlasti – naveo je Strika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu