Kultura

ODGOVOR NA KRITIKE Gojković: Svijet mora da zna o monstruoznosti zločina u Jasenovcu

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković ocijenila je danas da pokušaji diskreditacije filma "Dara iz Jasenovca" predstavljaju pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mjestu stradanja srpskog naroda i istakla da svijet mora da zna o monstruoznosti ovih zločina.

ODGOVOR NA KRITIKE Gojković: Svijet mora da zna o monstruoznosti zločina u Jasenovcu
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Napadi na film “Dara iz Jasenovca” i pokušaj njegove diskreditacije, kroz potpuno neprimjerene, neutemeljene i neistinite političke ocjene i optužbe, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mjestu stradanja srpskog naroda – rekla je Gojkovićeva.

Gojkovićeva je naglasila da “Dara iz Jasenovca” nije propaganda, te ukazala da je “ovaj film glas žrtve, priča o stradanju i logoru koji je bio jedinstven i po tome što je u svom sistemu imao logor smrti za djecu – saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ/RAS SRBIJA

Prema njenim riječima, zahvaljujući ljudskoj i umjetničkoj hrabrosti reditelja Predraga Gage Antonijevića, glumaca i svih učesnika u stvaranju filma, “ovo stradanje je konačno prikazano na filmskom platnu posle više od sedam decenija ćutanja”.

– Očigledno je da “Dara iz Jasenovca” nije nikakva nacionalistička propaganda, niti je usmjerena protiv bilo koga. Ovo je priča zasnovana na istorijskim činjenicama i autentičnim svjedočanstvima preživjelih žrtava strahota ovog logora – dodala je Gojkovićeva.

Ona smatra i da istina o Jasenovcu i njegovim žrtvama ne može biti sakrivena, te da “bez obzira na namjere onih koji pokušavaju da ovakvim podmetanjima i naručenim kampanjama nanesu štetu filmu i obavezi da se o Jasenovcu priča, svijet mora da zna o monstruoznosti ovih zločina”.

– Film “Dara iz Jasenovca” je djelo koje zaslužuje dužnu pažnju svjetske publike i javnosti, koja je bila uskraćena za istinu o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu – navela je Gojkovićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu