Društvo

ŠTRAJKUJU GLAĐU Rudari poručili da neće pristati na jednodnevnu deblokadu računa

Osamnaest rudara Rudnika mrkog uglja "Zenica" stupilo je u štrajk glađu, najavivši da će ovaj vid protesta trajati do deblokade računa Rudnika i da ovog puta neće pristati samo na jednodnevnu deblokadu kako bi njima i kolegama iz Breze bile isplaćene plate.

rudar
FOTO: Z.LONČAREVIĆ/RINGIER

Zahtjev rudara, koji su u štrajk stupili sinoć u 18.00 časova, jeste i omogućavanje penzionisanja 36 njihovih kolega koji su tokom prošle godine ispunili uslove za odlazak u penziju, ali zbog neuplaćivanja doprinosa ne mogu ostvariti svoja prava.

Za sutra je u rudnicima Zenica i Breza najavljen početak generalnog štrajka, a u ostalih pet rudnika iz koncerna jednosatni štrajk upozorenja koji će početi u 7.00 časova.

Pročitajte još

Rudari očekuju da će doći do pregovora sa nadležnima.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Rudnika Izudin Spahijaj rekao je da su njihovi zahtjevi poznati svima i da se mjesec dana o tome priča.

– Ovaj problem gorući za rudnike, ne samo za Rudnik “Zenica” – rekao je za federalne medije Spahijaj.

Računi rudnika u Zenici i Brezi u januaru su bili deblokirani nakon uplate bruto plata za decembar. Nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun Rudnika ponovo je blokirala Poreska uprava Federacije BiH, kojoj rudnik u Zenici duguje oko pet miliona KM poreza.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu