Svijet

Trampovi advokati poručuju: Suđenje o opozivu POLITIČKA OSVETA

Nakon što su demokrate iz Predstavničkog doma iznijele svoje argumente na suđenju bivšem predsjedniku Donaldu Trampu u Senatu SAD, odbranu su u petak predstavili Trampovi advokati, uključujući Majkla van der Vina, koji je rekao da je opoziv "nepravedni i neustavni čin političke osvete".

Trampovi advokati poručuju: Suđenje o opozivu POLITIČKA OSVETA
FOTO: STEFANI REYNOLDS/POOL/EPA

Ova užasna zloupotreba Ustava samo dalje dijeli našu naciju kada bi trebalo da pokušavamo da se ujedinjujemo oko zajedničkih prioriteta. Poput svih drugih politički motivisanih lovova na vještice, koje je ljevica pokretala prethodne četiri godine, ovaj opoziv nema nikakve veze sa činjenicama, dokazima i interesima američkog naroda. Senat bi trebalo brzo i odlučno da ga odbaci rekao je van der Vin.

On je ocijenio da “nijedna razumna osoba ne može ozbiljno da vjeruje da je predsjednikov govor 6. januara bio podsticanje na nasilje ili pobunu” i da je Tramp “eksplicitno ohrabrivao prisutne da koriste svoja prava na miran i patriotski način”.

Van der Vin je naveo da je cijela premisa Trampovog obraćanja pristalicama bila da bi demokratski proces trebalo da teče u skladu sa zakonom i da to “nisu riječi nekog ko podstiče nasilnu pobunu”.

Pročitajte još

Kako je rekao, proces opoziva “nema veze sa protivljenjem demokrata političkom nasilju, već njihovim pokušajima da diskvalifikuju političku opoziciju”.

– Riječ je o ustavnoj kulturi ukidanja drugačijih mišljenja – ocijenio je van der Vin i istakao da se time pokušava cenzurisati ne samo predsjednik Tramp, već i 75 miliona Amerikanaca koji su glasali za njega.

Trampovi advokati su, kako prenosi Glas Amerike, emitovali video snimke, kako su naveli, žestoke retorike demokrata u prošlosti.

Među snimcima je bio i govor aktuelnog lidera većine u Senatu Čaka Šumera na skupu pristalica prava na abortus prošle godine, na kojem je pijretio konzervativnim sudijama Vrhovnog suda Nilu Gorsaču i Bretu Kavanou da će “platiti cijenu” i da “ne znaju šta će ih pogoditi ako donesu ove užasne odluke”

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu