Društvo

Protesti u Trebinju i Bileći: Izrečene zlonamjerne tvrdnje, DONESENE ODLUKE ZAKONITE

Osnovni sud u Trebinju saopštio je da su potpuno nestručne, proizvoljne, zlonamjerne i nisu potkrijepljene nikakvim činjenicama tvrdnje i optužbe izrečene na protestima u Trebinju i Bileći, te u medijima povodom odluke suda kojom nije prihvaćen prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom Marku Zvijeru iz Bileće za krivična djela tjelesne povrede i protivpravno hapšenje.

Protesti u Trebinju i Bileći: Izrečene zlonamjerne tvrdnje, DONESENE ODLUKE ZAKONITE
FOTO: D. ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Iz Osnovnog suda u Trebinju ističu da je jedno od osnovnih pravila u radu sudova to da sudsku odluku može preispitivati samo nadležni sud povodom pravnih lijekova u postupku propisanim Ustavom i Zakonom, te da je navedena odluka bila predmet preispitivanja po žalbi, koja je potvrđena.

U saopštenju se navodi da u Sudu osjećaju obavezu da ovim saopštenjem upoznaju javnost o određenim činjenicama jer je povodom ove odluke došlo do neprimjerenih reakcija i teških neosnovanih optužbi na račun ovog suda i nosilaca pravosudnih funkcija.

– Pritvor je prema zakonu o krivičnom postupku jedna od mjera za obezbjeđenje prisustva osumnjičenog, odnosno optuženog i uspješno vođenje krivičnog postupka. Pritvor nije kazna. Pritvor se može odrediti samo ukoliko su ispunjeni razlozi propisani Zakonom o krivičnom postupku – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Iz Osnovnog suda su saopštili da neodređivanje pritvora ni u kom slučaju ne znači da se postupak dalje neće voditi.

– Naprotiv, krivični postupak se nastavlja, a zadatak krivičnog postupka je izricanje krivične sankcije učiniocu krivičnog djela. Odluke Osnovnog suda u ovom predmetu su u potpunosti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, i iste su pravilne i zakonite – navodi se u saopštenju.

Ove odluke su dostupne na veb stranici ovog suda https://ossud-trebinje.pravosudje.ba/

Iz Osnovnog suda u Trebinju je saopšteno da, kao i u svakom predmetu, ovaj sud vodi računa o oštećenima kao licima kojima je lično ili imovinsko pravo krivičnim djelom povrijeđeno ili ugroženo.

U saopštenju se navodi da oštećeni imaju prava određena Zakonom o krivičnom postupku, a mogu svoja prava ostvarivati i preko punomoćnika, stručnog lica advokata koji bi im bio u mogućnosti stručno objasniti sve aspekte konkretnog krivičnog postupka.

– Smatramo krajnje neprimjerenim, opasnim i nedozvoljenim neargumentovano etiketiranje i kritikovanje pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija koji su postupali u ovom predmetu i iznošenje neistina. Najoštrije osuđujemo izmišljanje zlonamjernih nadimaka, te iznošenje neistinitih tvrdnji o kontaktima sudije sa strankama u postupku – navodi se u saopštenju.

Iz Osnovnog suda u Trebinju kažu da je postupajući sudija Bojana Rikalo već duži niz godina sudija Osnovnog suda u Trebinju i da profesionalno i predano obavlja svoju dužnost, kako u ovom predmetu, tako i u svim do sada vođenim postupcima.

– Sudija Rikalo u dugogodišnjoj sudijskoj karijeri do sada nije imala osnovanih pritužbi, niti je ikada disciplinski odgovarala. Odluke koje donosi su stručne i nepristrasne i njen profesionalizam i pouzdanost nisu bili nikada dovedeni u pitanje. Zbog toga najoštrije osuđujemo neargumentovane i neprimjerene osude i neosnovane kritike upućene sudiji Rikalo, kao i svim ostalim sudijama ovog suda – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Osnovni sud u Trebinju efikasan sud koji je potpuno ažuran i kvalitetno ostvaruje svoje obaveze u skladu sa Ustavom i zakonima, a o tome svjedoče ocjene o radu date od nadležnih sudova, kao i dosadašnji rezultati rada, koji su evidentni i javno dostupni.

– I u narednom periodu Osnovni sud u Trebinju će u svim predmetima postupati samo na osnovu Ustava i Zakona, zanemarivši sve vrste neprimjerenih i neosnovanih pritisaka, trudeći se da se vladavina prava ostvari u potpunosti – navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Trebinju.

U saopštenju se dodaje da ovaj sud u cijelosti ostvaruje svoju funkciju u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o sudovima Republike Srpske, te zakonima koje primjenjuje u svom radu.  

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu