Društvo

“NISU ISPUNJENI USLOVI” Kovaks za neisporučenu pošiljku krivi BiH, jer nije obezbijedila čuvanje vakcina

Mehanizam Kovaks saopštio je da je BiH kriva što joj nije stigla obećana količina vakcina kompanije “Fajzer” protiv korona virusa, jer nije ispunila posebne zahteve američkog proizvođača.

“NISU ISPUNJENI USLOVI” Kovaks za neisporučenu pošiljku krivi BiH, jer nije obezbijedila čuvanje vakcina
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iako su mnoge zemlje već započele proces vakcinacije, BiH jedva da ga je započela i neće ni u martu dobiti nijednu vakcinu preko mehanizma Kovaks, navodi se u pismu koje je Ministarstvo BiH za civilne poslove dobilo od Kovaksa, prenosi portal Balkan Insight.

Kako se navodi, BIH je 29. januara obaviještena da će dobiti 23.400 doza Fajzerovih vakcina, međutim Kovaks inicijativa navela je da BiH nije ispunila uslove za čuvanje vakcina, odnosno nije obezbedila veoma hladna skladišta vakcine, ali i neke obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

Pročitajte još

– Poslije nekoliko razgovora sa Fajzerom u posljednje tri nedjelje, sa žaljenjem vas obavještavamo da će isporuka ovih doza, koje je trebalo da budu isporučene u prvom kvartalu ove godine, biti odložena dok se ne ispune dodatni Fajzerovi zahtjevi za dubinskom analizom – navodi se u pismu.

Da bi pomogao u rješavanju problema, Kovaks je ponudio da olakša razgovore između BiH i predstavnika kompanije Fajzer.

Sa druge strane Ministarstvo za civilne poslove BiH insistira da je ispunilo sve svoje obaveze.

Bosna i Hercegovina je od programa Kovaks očekivala 1,23 miliona vakcina, što je dovoljno za oko 20 odsto njene populacije.

Fajzer: BiH nije ispunila uslov za isporuku vakcine

Iz kompanije Fajzer poručeno da njihove vakcine u BiH najvjerovatnije neće stići ni u martu, jer nisu ispunjeni uslovi za početak isporuke u okviru sistema Kovaks, prenio je portal Kliks.

Iz Fajzera su rekli da je prije nekoliko dana iz te kompanije upućeno pismo vlastima BiH sa upozorenjem da nisu ispunjeni svi uslovi za početak isporuke njihove vakcine u okviru Kovaksa.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iz Fajzera su pojasnili suštinu problema precizirajući da za isporuku vakcina države moraju da imaju dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima, nadležna institucija u BiH, Agencija za lijekove nije odobrila Fajzer, niti ima dokument kojim se oslanja na odobrenje Fajzerove vakcine u SZO i slično.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu