Kultura

Natalija Todorović sprema radionicu za mlade violiniste "Sviranje i muzika su velika radost i privilegija"

U Vijećnici Banskog Dvora u subotu 13. marta, biće održana radionica za violiniste osnovnih i srednjih škola pod nazivom “Radost sviranja”, koju će voditi banjalučka violinistkinja, pedagog i kompozitor, Natalija Todorović.

Natalija Todorović sprema radionicu za mlade violiniste "Sviranje i muzika su velika radost i privilegija"
FOTO NATALIJA TODOROVIC/FACEBOOK

U pitanju je druga radionica ovog tipa koju organizuje sa Banskim dvorom, koja ima za cilj da promoviše mlade talente, violiniste i da im pomogne u daljem usavršavanju.

– Zahvaljujući Kulturnom centru Banski dvor, na čelu sa direktorom Mladenom Matovićem održaću, mogu slobodno da kažem, renomiranu radionicu na kojoj neće moći da nastupi neko ko iza sebe nema nekakve ostvarene rezultate. Zato i jeste nosilac ove radionice jedna ovako značajna kulturna institucija – objasnila je Natalija Todorović.

Kako kaže, cilj radionice je da pokaže načine samousavršavanja, kroz pravilno vježbanje. 

– Najmlađi polaznik radionice je učenik prvog razreda Muzicke škole, a najstariji maturant violine, tako da radionica obuhvata uzrast učenika od 8 do 18 godina, što mi je posebno drago – objasnila je ona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Polaznici radionice mogu da se prijave do 10. marta, a privilegiju da učestvuju imaće 15 najboljih kandidata. Učesnici koji budu izabrani treba sa pripreme dvije kompozicije po slobodnom izboru.

–  Prošle godine sam rodila svoje treće dijete, pa sam bez obzira na koronu napravila pauzu. Još uvijek sam na porodiljskom bolovanju, ali napravim izuzetak kad je u pitanju ovako lijep povod i sjajan projekat Banskog dvora. Ovo je četvrta po redu radionica ovog tipa koju ću izvesti i svaka je bila posebna i naučila sam i ja nešto novo. To su sve sjajna djeca, takmičari i velika su inspiracija za rad – naglasila je ona.

Gosti ovogodišnje radionice biće profesorica viole Mirjana Kremenović i profesorica violončela Vanja Trubajić.

Pročitajte još

– Ovakvih i sličnih radionica potrebno je što više organizovati. Često šaljem i moje učenike na razne master klasove jer znam koliko su ovakva iskustva pravi vjetar u leđa za dalje napredovanje i rad. Uvijek se nešto novo čuje i nauči. Učenici imaju priliku da čuju i drugu djecu kako sviraju. Ovo je zapravo jedna revija violinista, koju simbolično nazivam “Radost sviranja”, jer sviranje i muzika i jesu velika sreća, radost i privilegija – objasnila je.

Kako kaže, interesovanje za Radionicu je veliko, ali nažalost trajaće samo jedan dan sa maksimalno 15 učesnika.

– Kao i prethodnih godina obuhvatiće učenike Muzičkih škola iz Banjaluke, Doboja, Prijedora, Prnjavora, Gradiske. I to me posebno raduje, jer su roditelji velika podrška i izdvojiće svoje vrijeme da dovedu djecu u Banjaluku – rekla je ova violinistkinja.

Iako je pandemija virusa korona u početku zaustavila mnoga takmičenja, koncerte i festivale, ona se nada da će se polako sve ponovo vratiti u normalu.

– U narednom periodu planiram da održim koncete sa mojom sestrom Vanjom Trubajić koja svira violončelo i profesor je u Muzičkoj školi “Vlado Milošević”, kao i par nastupa sa kolegom Vladom Danićem sa kojima sam u 2019. održala desetak koncerata – dodala je.

Saradnja sa domovima kulture

U toku su pregovori sa domovima kulture iz Banjaluke, Srpca, Novog Grada, Jajca, Prnjavora, da obnovimo našu saradnju i da od početka aprila počnem malo i sa nastupima u ovim ustanovama. Pedagoškom radu vraćam se u oktobru, ali bih sviranju svakako morala i trebala prije, tj. već u aprilu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu