Svijet

Procijenjena vrijednost angažmana 1,35 miliona KM: Odabrano preduzeće za zaštitu skladišta radioaktivnog otpada

Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" odabrao je preduzeće "AK-zaštita" iz Zagreba za fizičku zaštitu i bezbjednost lokacije Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.

Procijenjena vrijednost angažmana 1,35 miliona KM: Odabrano preduzeće za zaštitu skladišta radioaktivnog otpada
FOTO: NOVA TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako je navedeno u odluci, komisija koja je pregledala prispjele ponude predložila je da se ugovor potpiše sa preduzećem “AK-zaštita” iz Zagreba, a ponude su dostavile još dvije firme.

Kako je ranije objavljeno, procijenjena vrijednost angažmana službe za fizičku zaštitu i bezbjednost lokacije centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju je 5.500.000 kuna bez PDV (1.375.000 KM).

Precizirano je da je mjesto izvršenja ugovora skladište bivšeg vojnog kompleksa Čerkezovac u opštini Dvor.

Angažovano preduzeće obavljaće kontrolu nad ulaskom i izlaskom osoba, vozila i tereta u i iz štićenog kompleksa uz vođenje propisanih evidencija, zabraniti ulazak u štićeni kompleks neovlaštenim osobama, kontrolisati unošenja i iznošenje materijala i opreme, održavati red i mir unutar štićenog kompleksa i ostale poslove zaštite u skladu sa Zakonom o privatnoj zaštiti.

Hrvatska ima obavezu zbrinjavanja polovine radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane “Krško” nakon što postrojenje prestane sa radom.

Planirana lokacija za zbrinjavanje otpada je kasarna “Čerkezovac” u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, iako se ovim planovima protive stanovnici s obje strane granice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu