Svijet

A NIJE RUBRIKA VJEROVALI ILI NE Ovaj italijanski gradić prodaje kuće za samo JEDAN EVRO, a razlog je NEVJEROVATAN

Vijeće italijanskog gradića San Pjero Pati donijelo je odluku da će stare, napuštene kuće prodavati po cijeni od jedan evro s ciljem da ožive ovo mjesto smješteno u brdovitom predjelu Sicilije.

A NIJE RUBRIKA VJEROVALI ILI NE Ovaj italijanski gradić prodaje kuće za samo JEDAN EVRO, a razlog je NEVJEROVATAN
Foto: Profimedia

Zbog migracija i starenja gradić je izgubio veliki dio populacije, pa je zato veće moralo preduzeti hitne mjere i korake kako ovaj gradić ne bi nestao.

Oni koji odluče da kupe kuću moraće da je obnove koristeći tradicionalni kamen, drvo i terakotu za krov, te po mogućnosti da zaposle domaće zidare.

Ono što ovu lokaciju čini atraktivnom jeste da je udaljena samo 15 minuta vožnje od najbliže plaže i na kraju je nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone planinskih jezera i šuma.

Lokalno vijeće je glasalo anonimno o ovom projektu, a ideju su dobili od drugog sicilijanskog grada Gangi koji je privukao interes ljudi širom svijeta 2014. godine kada je takođe nudio kuće za jedan evro, prenosi portal Klix.ba.

Počeli smo na primeru Gangija u kojem se ovaj projekat pokazao kao vrlo uspešan jer je mnogo kuća prodato”, rekao je gradonačelnik Salvatore Fjore.

Administracija grada će sada proceniti koliko kuca će se ponuditi na prodaju, te će kontaktirati vlasnike. Očekuje se da će prve kuće biti u prodaji sljedeće godine. Strani državljani su takođe dobrodošli.

San Pjero Pati je imao 4.000 stanovnika prije 20 godina, dok je danas taj broj smanjen na 3.000.

Grad pripada regiji gdje je visok procenat nezaposlenih. U posljednjih 16 godina južnu Italiju je napustilo 1,8 miliona ljudi, od kojih je polovina mladih starosti između 15 i 34 godine.