Svijet

Abazović PORUČUJE: Crna Gora primjer da NIKO NIJE NEDODIRLJIV

Moramo razumjeti da Crna Gora nikada nije "preskočila" prvu stepenicu demokratskog razvoja, a to je promjena vlasti na izborima, istakao je Dritan Abazović, predsjednik Ujedinjene reformske akcije i poslanik koalicije "Crno na Bijelo".

Abazović PORUČUJE: Crna Gora primjer da NIKO NIJE NEDODIRLJIV
FOTO: ALJAZEERA BALKANS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Do posljednjih izbora Crna Gora je bila jedina država u Evropi, koja nikada u svojoj parlamentarnoj istoriji nije promijenila vlast mirnim i demokratskim putem glasanjem na izobrima – kaže Abazović.

U odogovoru na pitanje o optužbama da legitimizuje visokosrpski projekat, odnosno da pravi pakt i formira vlast sa mitropolitom Afilohijem (Radovićem) i Aleksandrom Vučićem, Abazović dalje dodaje:

– Napravljen je izuzetno važan iskorak, jer je suverenitet konačno vraćen građanima i građankama, koji su po prvi put osjetili da njihov glas zaista vrijedi i da participiranjem u izbornom procesu mogu da promene stvari – rekao je Abazović za Danas.

Sa druge strane, dodaje, da je potpuo logično da u jednom takvom pretpolitičkom društvu, kojim tri decenije vlada ista partija, DPS, stvarajući i pothranjujući, kako ističe, velike etnonacionalne tenzije, i “opozicija bude izuzetno ideološki heterogena, te da u primjeni lošeg i autokratskog sistema poseže za pronalaženjem najmanjeg zajedničkog sadržavaoca”.

FOTO: VIJESTI ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: VIJESTI ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Međutim, iako ideološki heterogena, nova skupštinska većina je već pokazala ogroman stepen političke zrelosti, usvajajući sporazum kojim se sve partije nove vlasti obavezuju da će nastaviti spoljnopolitički kurs Crne Gore, ostati dosledne snažnim integracijama u Evropsku uniju u poštovanju obaveza koje proističu iz NATO članstva, kao i da se u mandatu nove Vlade neće ostvariti i revidirati bilo kakva identitetska pitanja, počev od državnih simbola – rekao je Abazović.

Saniranje problema koje je ostavio DPS

On je kazao i da se nova vlada neće baviti partikulranim interesima bilo koje od partija, bilo da one pripadaju lijevom ili desnom političkom spektru, već saniranjem problema koje iza sebe ostavlja DPS, prevashodno na polju ekonomije i borbe protiv nagomilane korupcije i kriminala.

Pročitajte još

– Drago nam je što su sve partije nove vlasti prihvatile naš koncept Vlade eksperata, a ne političara, kako bi se na najbolji način zaokružio proces tranzicije i kako bi se stvorili uslovi na narednim izborima, koji će biti po prvi put slobodni i fer, građani i građanke Crne Gore biraju novu “programsku” Vladu i oblikuju politički sistem u Crnoj Gori – istakao je on.

Na pitanje da li su istinite informacije da njegova koalicija traži integracije nad službama u sastavu buduće vlasti, Abazović je rekao da je URA jedini konstituent nove Vlade koji je otvoreno zagovarao članstvo Crne Gore u NATO savezu i čija je politika nedvosmisleno bila okrenuta ka članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji.