Društvo

ADMINISTRATIVNI PROPUSTI BiH ni u martu neće dobiti vakcine od “Kovaks” sistema

BiH ni u martu neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma "Kovaks" jer za to još nije ispunila uslove, navedeno je u dokumentu koji je dobilo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara od Kancelarije "Kovaks" mehanizma.

ADMINISTRATIVNI PROPUSTI BiH ni u martu neće dobiti vakcine od “Kovaks” sistema
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U pismu se navodi da je 29. januara javljeno BiH da će dobiti 23.400 doza vakcina proizvođača “Fajzer” pod uslovom da ispune niz navedenih uslova, a oni, kako ističu iz “Kovaksa”, nisu ispunjeni.

To se prvenstveno odnosi na zahtjeve “ultra hladnog lanca” za skladištenje vakcina, ali i obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

Pročitajte još

– Nakon nekoliko obavljenih razgovora sa kompanijom “Fajzer” u posljednje tri sedmice sa žaljenjem vas obavještavamo da će se isporuka ovih doza biti odgođena sve dok se ne ispune dodatni zahtjevi “Fajzera” za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procjene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procjenu – navedeno je u pismu.

Za ubrzanje rješenja problema, “Kovaks” nudi BiH organizaciju razgovora s predstavnicima “Fajzera”, prenosi portal Kliks.

“Fajzer” od BiH traži i potpis sporazuma o naknadi štete i odgovornostima, ako oni smatraju da postoje pravni ili finansijski rizici oko mogućih obeštećenja koja mogu nastati.

S druge strane, iz Ministarstva civilnih poslova ranije su saopštili drugim nivoima da su ispunjene sve obaveze koje su do njih.

Prihvati notifikacije