Hronika

Advokat Malešević: Uhapšeni aktivisti "Pravde za Davida" ODVEDENI u Centar za obuku MUP RS

Desetoro aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida” uhapšeno je juče u Banjaluci, nakon što su na Trgu Krajine pokušali da održe pres konferenciju. Policija je intervenisala kada je troje aktivista pokušalo da se obrati novinarima.

Advokat Malešević: Uhapšeni aktivisti "Pravde za Davida" ODVEDENI u Centar za obuku MUP RS
Foto: N1/Youtube/screenshot

Lider ove grupe i predsjednik političke organizacije “Pokret pravde” Ozren Perduv je, nakon upozorenja policije da “prekinu skup”, jer “čine prekršaj”, uhapšen pred TV kamerama. Nakon toga su aktivisti Miljan Kovač i Sofija Grmuša rekli policajcima da i njih uhapse, ali oni to nisu učinili.

Ipak, Kovač i Grmuša su uhapšeni nešto kasnije, jer su neuspjelu pres konferenciju pokušali da održe ispred Policijske uprave Banjaluka, gdje je odveden Perduv. Nakon njih, uhapšeno je još sedmoro građana i svi će najvjerovatnije do jutra biti zadržani u policijskim prostorijama.

Radi se o očiglednom kršenju zakona, o zloupotrebi položaja i policijskih ovlaštenja, kao i o kršenju prava na odbranu, dok je meni, kao advokatu, uskraćeno pravo na rad. Mene su doslovno istjerali iz policijske stanice i tek nakon četiri sata mi je dozvoljeno da stupim u kontakt sa svojim branjenicima – rekao je za Srpskainfo advokat privedenih Milan Malešević.

Nakon Perduva, Kovača i Grmuše,  ispred zgrade policije, uhapšeni su i Aleksandra Ninić Vranješ, Gordana Bojanić, Željka Skenderija, Edvin i Ćerim Kuč, te Zaim Šibić, kao i Milica Malešević, supruga advokata Maleševića. I neka od ovih hapšenja su snimile TV ekipe.

Pročitajte još

– Moja supruga je uhapšena kada je izlazila iz automobila, kojim smo zajedno došli pred stanicu, jer nas je poziv zatekao dok smo bili u gradu. Pokušali su da uhapse i mene, ali su ipak odustali – rekao je Malešević za Srpskainfo, te potvrdio da je i njegova supruga, kao i svi ostali uhapšeni, odvedena u Centar za obuku MUP RS u Zalužanima, gdje je i baza Specijalne jedinice policije.

– Ove građane, koji se terete za prekršaj, policija je zadržala na svoju ruku, jer nemaju ovlaštenja za to. Tražio sam naredbu za zadržavanje, nisu je imali – tvrdi advokat Malešević.

On je dodao da su njegovi branjenici, kako mu je rečeno u policiji, prvo testirani na koronu, a potom zadržani u Zalužanima, gdje će vjerovatno ostati do šest ujutru, kada ističe zakonski rok za takozvani policijski pritvor od 12 sati.

– Ovdje se radi o očiglednom zastrašivanju i pritisku na grupu ljudi, koji žele da svoju poruku prenesu javnosti. Nevjerovatno je da  se na ovakav način interveniše samo zato što troje ljudi hoće da na javnom prostoru daju izjavu za medije – poručio  je Malešević.

Ako je suditi po upozorenjima policijaca na terenu, aktivistima se na teret stavlja prekršaj po članu 24. Zakona o javnom redu RS, te prekršaj po Zakonu o javnom okupljanju RS. Podsjećamo, nakon ranijih privođenja aktivista ove grupe po istom osnovu, svi oni su na sudu oslobođeni.

Grupa “Pravda za Davida” osnovana je nakon što je 18. marta 2018. godine ubijen student iz Banjaluke David Dragićević (21). Ovo ubistvo još nije rasvijetljeno.

Grupa je juče pozvala novinare na pres konferenciju na Trgu Krajine, da bi, kako su naveli, ukazali na “nerad Tužilaštva i nastavak prikrivanja ubica Davida Dragičevića”, kao i na diskriminaciju aktivista  “Pravde za Davida”.