Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AFERA “NEFA NAMJEŠTAJ” Tajanstvena direktorka i Rusi opljačkali kupce i državu, pa ZATVORILI SALONE

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Nakon što je naprasno zatvoreno svih devet salona “Nefa namještaja” u Republici Srpskoj, direktorka firme je podnijela zahtjev za stečaj, a kupci koji su unaprijed platili fotelje i kauče ostaće vjerovatno i bez robe i bez novca.

I radnici bi mogli ostati kratkih rukava, jer nisu dobili majsku platu, a kasni im i uplata doprinosa.

Ovakvav rasplet u salonima namještaja koji su, kako tvrde naivni kupci, “djelovali urbano i radili profesionalno” iznenađenje je samo za neupućene.

Naime, karambol u RS, pa i u Sarajevu, gdje je “Nefa” imala salon u jednom od najprestižnijih tržnih centara na Marijin Dvoru, desio se samo dvije nedjelje nakon velike afere u Srbiji.

Kako je pisao “Blic”, krajem maja je ruski “kralj kreveta”, mnogohvaljeni investitor Andrej Hodasevič, preko noći zbrisao iz Srbije, ostavivši na cjedilu 500 radnika svoje fabrike namještaja u Vranju.

Ispostaviće se da je prevario ne samo radnike, nego i na stotine kupaca u  35 salona “Nefa namještaja” širom Srbije. Naime, ovi su saloni prodavali upravo rusko-vranjanske krevete, kauče i sofe, ali samo onima koji ih unaprijed plate. Mnogi nisu dočekali isporuku.

Isti se scenarij ponovio i u RS, s tim što je “ulov” znatno manji, ali se ipak radi o, kako je već utvrđeno, najmanje 1,3 miliona KM.

Osim kupcima, radnicima, te državi za poreze i doprinose, firma je, po svemu sudeći ostala dužna i vlasnicima poslovnih prostora u kojima su, kao podstanari, držali salone namještaja.

U zahtjevu za stečaj Okružnom privrednom sudu u Bijeljini navedeno je da “Nefa” od 24. maja ”nije u mogućnosti da redovno izvršava dospjele obaveze” niti da prodaje namještaj, “jer su svi saloni zatvoreni od strane zakupodavaca”.

U sudskom rješenju o pokretanju predstečajnog postupka se navodi kako su dugovi preduzeća oko 1,3 miliona KM. Dugovi prema domaćim dobavljačima iznose skoro 140.000 KM, dobavljačima u inostranstvu “Nefa” je ostala dužna više od 922.000 KM, za neplaćene poreze oko 61.000 KM, a najzanimljivije je da “obaveze po pozajmici osnivača iznose 176.024 KM”.

Prema podacima Poreske uprave RS “Nefa” duguje oko 20.000 KM za doprinose.

Privremeni stečajni upravnik Marko Krsmanović kratko je za Srpskainfo rekao da ne može komentarisati ovaj slučaj i da će stvari biti jasnije tek nakon 16. jula, za kada je zakazano prvo ročište.

Da li će do tada biti utvrđeno koliko je potrošača prevareno, jer su uplatili namještaj koji im nije isporučen, teško je odgovoriti.

Dok su u Srbiji, nakon izbijanja afere potrošači pozvani da putem internet sajta prijave svoja potraživanja, u Republici Srpskoj se to nije desilo.

Veb sajt “Nefa namještaja” u BiH, kao i svi njihovi nalozi na društvenim mrežama, su ugašeni.

Poslovna praksa u salonima nameštaja “Nefa” u RS je bila da kupci unaprijed plate namještaj i da čekaju isporuku 40 dana.

Zdravka Savić iz Bijeljine je nakon isteka tog roka i brojnih obećanja tražila da joj, za njen novac, daju izložbene primerke iz salona. Tako se dočepala robe, koju je unaprijed platila 2.700 maraka.

– Ja sam u posljednji čas uspjela da dobijem namještaj izložen u salonu u Bijeljini. Čujem da su mnogi drugi kupci ostali i bez novca i bez namještaja – kaže Savićeva.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja DON iz Prijedora, kaže da se ovom udruženju još nisu javljali prevareni kupci, ali ocjenjuje da oni imaju male šanse da dobiju svoj novac.

– Ako firma nije imala imovine i radila je u iznajmljenim prostorima, pitanje je da li uopšte ima stečajne mase iz koje bi se povjerioci naplatili. Ne bi me začudilo čak ni da dobavljač iz inostranstva, koji potražuje skoro million maraka, tuži državu i traži odštetu – kaže Marićeva.

Ko je Jelena Ćirković?

U Okružnom privrednom sudu Bijeljina juče nismo dobili zvanične podatke iz registra o preduzeću “Nefa namještaj”.

Prema izvorima Srpskainfo iz poslovne zajednice, firma je osnovana prošle godine i tokom 2018. je imala u prosjeku 38 zaposlenih radnika, a ostvarila je promet od 800.000 KM.

Direktorka firme je izvjesna Jelena Ćirković, ime nepoznato u branši.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO