Društvo

AFERA POKRETNA BOLNICA Zahtjev za uvoz medicinske opreme upućen prekjuče, a OVA FIRMA je iza toga

Nije tačno da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH bila kočnica za uvoz medicinske opreme za pokretnu bolnicu. Zahtjev za uvoz te opreme upućen je tek prije dva dana, a juče smo na taj zahtjev odgovorili. Tražili smo dopunu dokumentacije, jer je ona bila nepotpuna – rekao je za Srpskainfo direktor ove agencije Aleksandar Zolak.

AFERA POKRETNA BOLNICA Zahtjev za uvoz medicinske opreme upućen prekjuče, a OVA FIRMA je iza toga
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zolak je pojasnio da je zahtjev za uvoz  opreme uputila firma “Derbi trejd” d.o.o. iz Brčkog. Na tom zahtjevu nema potpisa Slavenka Ristića, direktora Tehničkog remonta Bratunac i preduzeća „Global Balkan“ , koji je ugovorio nabavku sporne pokretne bolnice.

Aleksandar Zolak

Podsjećamo, danas je saopšteno da će Institut za javno zdravstvo RS, po odluci Republičkog štaba za vanredne situacije, tražiti raskid ugovora za nabavku pokretne bolnice, vrijedne više od 4,2 miliona KM. Direktor ovog instituta Blanislav Zeljković je naveo da će od dobavljača tražiti i povrat “avansa od 4,28 miliona KM”. On je precizirao da je Republika Srpska cjelokupan iznos za nabavku pokretne bolnice, koja je ugovorena 26. marta, a do danas kompletirana, uplatila unaprijed.

Od pompezno najavljivane pokretne bolnice do sada je u Banjaluku stigao samo niz šatora, koji su još uvijek prazni. Medicinska oprema nije isporučena i bolnica nije stavljena u funkciju, iako je nabavljena po hitnoj proceduri, u cilju liječenja oboljelih od korona virusa. Premijer Srpske Radovan Višković je na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS rekao da se „oprema za mobilnu bolnicu nalazi u carinskom skladištu u Gradiški” i da “čeka potrebna odobrenja Agencije za lijekove BiH“.

Pročitajte još

-Ugovor će biti raskinut, jer medicinska oprema nije isporučena, ali Agencija za lijekove nije odgovorna za to. Ponavljam, zahtjev za uvoz te opreme je upućen tek prekjuče i to sa nepotpunom dokumentacijom poručio je Zolak.

Mada je kupovina pokretne bolnice ugovorena sa Ristićevom firmom, zahtjev za uvoz medicinkse opreme je upiutio brčanski “Derbi trejd”, jer ova firma, za razliku od preduzeća „Global Balkan“, ima licencu za uvoz medicinske opreme.

Očigledno je mjesecima tražena firma sa takvom licencom, koja bi formalno preuzela uvoz medicinske opreme za nesuđenu pokretnu bolnicu. “Derbi trejd” se, po svemu sudeći, pojavio prekasno, jer je odlučeno da se raskine ugovor, za koji se vezuje najveći skandal u Srpskoj u doba korone.

Ugovor će biti raskinut zato što se dobavljač još 26. marta obavezao da kompletnu isporuku obavi u roku od 12 dana. Od tada je prošlo više od dva mjeseca, a obaveza nije ispunjena.