Hronika

AFERA “RESPIRATORI” Novalićeva sekretarica ponovila da nije znala šta se nalazilo u ponudi "Kanada"

Sekretarica premijera Federacije BiH (FBiH) Fadila Novalića, Bahra Džaka ponovila je danas u nastavku suđenja Novaliću i drugima za spornu nabavku respiratora vrijednosti 10,5 miliona KM, da nije znala šta se nalazilo u ponudi "Kanada" zbog koje je prošlog petka prekinuto ročište, a ni danas do kraja nije razjašnjeno šta je ona sadržavala.

AFERA “RESPIRATORI” Novalićeva sekretarica ponovila da nije znala šta se nalazilo u ponudi "Kanada"
FOTO: N1INFO/SCREENSHOT

Džaka, koja je znala za sve ponude koje su stizale na Vladu, a među njima i one “Srebrene maline” optuženog Fikreta Hodžića, rekla je da je dokument “Kanada” slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tužilac Mirza Hukeljić podsjetio ju je na njeno svjedočenje iz avgusta prošle godine, kada je potvrdila da je premijeru rekla da je proslijedila kovertu direktorki KCUS Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi “Kanada”.

Pročitajte još

Ona je Hukeljiću rekla da nije greškom otišla koverta Izetbegovićevoj “nego papir na kojem je rukom napisano “Kanada”.

Nakon toga, Džaka je svjedočila o ponudama, odnosno pismima namjere za respiratore, potpisanim 2. i 14. aprila prošle godine, prenose federalni mediji.

U prvom pismu namjere, koje je potpisano 2. aprila, ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003, dok je 15. aprila potpisano drugo pismo koje se odnosilo na respiratore ACM812A, zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je rekla da je oba pisma potpisao premijer Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere (respiratori koje je nabavila “Srebrena malina”), ona je rekla da je tu ponudu, koju joj je dostavio Zoran Blagojević, dala Novaliću na potpis i upoznala ga da su u ponudi i drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere.

Prema prepisci na “Vajberu” koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić 16. maja prošle godine pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da “nema onih koje smo dobili”.

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara “respirator ACM812A preko nas nije prešao”.

To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je sekretarica obavijestila o izmijenjenoj ponudi.

Džaka na neka pitanja nije imala odgovore, jer je rekla da se ne sjeća baš svega.

Nakon ročišta, branilac suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić, rekao je novinarima da su optužbe Tužilaštva davno pale.

– Po stavu odbrane ovaj predmet je davno pukao, a moj stav i stav odbrane gospodina Solaka je da ne komentiramo činjenice koje se dešavaju u sudnici dok traje glavni pretres – rekao je Kolić.

On je ponovio da Tužilaštvo BiH nije nadležno da postupa u novom predmetu u vezi s respiratorima i da čini istražne radnje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

– To je abeceda, vrlo jednostavna stvar. Džermin Pašić(tužilac) nije imao šta da radi na KCUS – smatra Kolić.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, te Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Prihvati notifikacije