Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

AFERA “ŠTRAHE” POTRESA AUSTRIJU Van der Belen: Prijevremeni izbori neizbježni

Svijet
Autor:

Foto: Florian Wieser/EPA

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je sinoć da je delovanjem pojedinih članova austrijske vlade izgubljeno poverenje u institucije i ukaljan ugled Austrije, zbog čega su prevremeni izbori neizbježni.

Van der Belen je u, za njega, veoma oštrom govoru pred novinarima kazao da su slike koje se od sinoć mogu vidjeti u Austriji pokazale lošu stranu ponašanju koja ne odgovara ni zemlji, a ni građanima.

– To su sramne slike, a niko u Austriji ne treba da se stidi. Takvi nismo, takva nije Austrija. Ono što pokazuju te slike je drsko nepoštovanje građana. Funkcioneri Republike su zloupotrebili povjerenje građana, a to ne tolerišem –  naglasio je predsjednik komentarišući snimke koje su njemački mediji objavili, a na kojima se vidi Hajnc Kristijan Štrahe kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera obećava državne poslove za finansijsku podršku njegove stranke.

Štrahe je juče podnio ostavku na sve političke funkcije, odnosno vicekancelara i lidera Slobodarske partije (FPO).

Van der Belen je naglasio da građani moraju imati mogućnost da se oslone na vlast, državne funkcionere i institucije.

– Moramo svi da imamo povjerenje u institucije, jer su one osnov demokratije. Ako se to povjerenje poljuja onda je djelovanje vlade dovedeno u pitanje, a to je sada slučaj – najavio je predsjednik Austrije.

Van der Belen je istakao da sada treba uraditi sve što je neophodno da se vrati povjerenje građana.

Ostavke su samo prvi koraci, rekao je i dodao da je potrebna jasna i puna istraga od strane izvršnih i pravosudnih vlasti.

Prethodno je kancelar Kurc saopštio novinarima da je predsjedniku države predložio raspisivanje prijevremenih izbora u najkraćem roku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO