Svijet

Umro Miroslav Maček, zamjenik premijera Čehoslovačke: Poznat po jednom od najvećih skandala ikada

Miroslav Maček, političar, pisac i zamjenik premijera Čehoslovačke, koji će ostati upamćen po tome što se tokom jednog skupa krvnički potukao sa ministrom, preminuo je u 79. godini.

Miroslav Maček
FOTO: DAVID FISCHER/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vijest o smrti objavila je izdavačka kuća koja je publikovala njegove knjige.

– Objavili smo vijest na zahtjev njegove supruge – rekla je PR menadžer izdavačke kuće Eva Karasova.

Maček je u vrijeme raspada Čehoslovačke 1992. godine bio i potpredsjednik Savezne vlade i rukovodio je Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, ali će u javnosti ostati upamćen po skandalu, odnosno po tome što je tadašnjeg ministra zdravlja Davida Rata udario pred kamerama.

Sve se dogodilo tokom jednog skupa u Pragu 2006. godine, u vrijeme kada je Maček, koji je svojevremeno bio i savjetnik predsjednika Vaclava Klausa, prekinuo svoj govor i otišao do Rata da ga udari, prenosi Telegraf.

Prethodno je, kao moderator skupa, najavio da mora da “prošeta do Rata da riješi neke privatne stvari”. Naime, navodno je Rat nešto komentarisao njegovu suprugu…

– Mirka sam neizmerno poštovao zbog njegovog jasnog političkog razmišljanja, zbog njegove sposobnosti da jasno formuliše svoje stavove i zbog njegovog ubjedljivog držanja, kojim je mogao da pokrene ljude oko sebe – rekao je Klaus.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu