Hronika

Afera "Dozvole" uzdrmala Srpsku "Stanje u saobraćaju katastrofalno, sve više mladih gubi život"

Autoškole pogrešno obučavaju kandidate, stanje na ulicama je katastrofalno, a sve više mladih gubi život u saobraćajnim nesrećama tvrdi Zdravko Ivić predsjednik Udruženja auto-škola u Republici Srpskoj komentarišući Aferu „Dozvole“ koja proteklih mjeseci trese Republiku Srpsku.

Afera "Dozvole" uzdrmala Srpsku "Stanje u saobraćaju katastrofalno, sve više mladih gubi život"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ivić navodi da je pored postojeće, koja se provodi na području zvorničke regije, neophodno provesti više istraga u Srpskoj kako bi se smanjio broj nezakonitih radnji tokom polaganja vozačkih ispita.

Zdravko Ivić
FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

– U Federaciji BiH kontrole su bile u svim kantonima i uvijek su otkrivali kriminalne radnje, ali u Srpskoj takvih kontrola nema – kaže Ivić.

Dodaje kako je matematika jasna i da auto-škola koja ima jedan automobil fizički ne može imati od 100 do 200 kandidata godišnje koji polože vozački ispit.

On se prisjetio slučaja koji je lično prijavio nadležnom tužilaštvu.

– Umjesto istrage i procesuiranja kriminala, tužilac me pitao zašto mi smeta taj čovjek. Eto, ne moram ništa dalje govoriti – istakao je Ivić.

Dodaje da se pravo stanje stvari vidi svakoga dana na ulici.

Crna statistika

– Imamo sve manje stanovnika, a  sve više poginulih. Potonuli smo, da dublje ne možemo – smatra Ivić koji godinama upozorava na ovu problematiku.

FOTO:  MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Da nešto ozbiljno nije u redu na putevima Srpske i BiH govori i statistika da na 100.000 stanovnika u saobraćajnim nesrećama pogine gotovo 11 osoba, dok je taj broj u Evropi od jedne do tri osobe.

Podsjetimo, u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Republičkog javnog tužilaštva uhapšeni su osumnjičeni članovi komisija za polaganje vozačkih ispita i testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na području zvorničke regije.

Princip rada osumnjičenih koji su u međuvremenu i pritvoreni zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i uništavanja dokaza, gotovo je identičan i u drugim opštinama u Srpskoj, smatraju sagovornici Srpskainfo.

Kao vođu kriminalne grupe koja je razbijena u akcijama kodnog naziva „Alter ego“ Republičko tužilaštvo označilo je Dalibora Krunića, vlasnika auto-škole “Dado” u Zvorniku.

ilustracija za kupovinu vozačkih dozvola
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Krunić se tereti da je kao vlasnik auto-škole i instruktor vožnje organizovao, dogovarao i planirao sa ostalim osumnjičenima način na koji će kandidati za novac polagati vozački ispit suprotno odredbama Pravilnika.

Sa osumnjičenim Branislavom Cvjetkovićem dogovorio je da se više kandidata koji nisu bili sa područja Osmaka fiktivno prijavi na adresu u ovom mjestu. Krunić je organizovao i nabavljanje ljekarskih uvjerenja, kao i uvjerenja o položenom ispitu iz prve pomoći.

Osumnjičena je i šefica Upravno-pravnog odeljenja Policijske uprave u Zvorniku Milijana Pepić, koja je ujedno bila i sekretar Komisije za polaganje vozačkih ispita.

Pročitajte još

Ona je prema dosadašnjim rezultatima istrage navodno, pribavila sebi novčanu korist, tako što je informacije o vremenu polaganja praktičnog dijela testa upravljanja vozilom i informacije o tome ko je određen za ispitivača, prosljeđivala osumnjičenom Kruniću. On je nakon ovih informacija odlučivao da li će svog kandidata prijaviti za polaganje vozačkog ispita kod tog ispitivača ili će čekati sljedeću povoljnu priliku.

pritvor
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ostali osumnjičeni Dragan Stjepanović iz Zvornika, Branislav Pisić, vozač instruktor, Ivan Lukić republički saobraćajni inspektor, te Miroslav Grujičić bili su članovi komisija za polaganje vozačkih ispita i testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja.

Osumnjičeni Mirko Stojanović kojem je takođe određen jednomjesečni pritvor, vlasnik je auto škole “Omega 1” u Bratuncu.

Svi oni, prema navodima Tužilaštva bili su dio kriminalne organizacije koja je stotinama kandidata omogućila sticanje vozačkih dozvola, a da se nisu fizički pojavili ni na ljekarskom pregledu, a posebno ne na teorijskoj i praktičnoj obuci.

Fiktivne adrese

Kako bi određeni kandidati uopšte došli u priliku da nezakonito polažu vozačke ispite, morali su prvo fiktivno da se prijave u mjesto boravišta na području Zvornika ili Osmaka. Istraga je utvrdila da su na ovaj način vozački ispit položile osobe sa područja Zvornika, Osmaka, Bratunca, Vlasenice, kao i opština na teritoriji Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH. Ovakan način polaganja vozačkih ispita, kandidati su plaćali iznosima i do 4.000 KM. Tako je polaganje fiktivnog praktičnog dijela vozačkog ispita koštao do 2.600 KM ili više, naravno u zavisnosti od kategorije za koju bi se kandidati odlučili. Za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima kandidati osumnjičenima su, navodno plaćani i 1.200 KM. Naš izvor otkriva da je tokom posebnih istražnih radnji i tajnog snimanja razgovora osumnjičenih zabilježeno između ostalog, da je velikom broju kandidata omogućeno da za novac dobiju i unaprijed popunjene testove za prvu pomoć sa tačnim odgovorima. Izvor Srpskainfo otkriva da je kriminalna grupa zaradila velike iznose novca, a tačan iznos trebao bi biti utvrđen do kraja istrage.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu