Društvo

Afrička kuga otkrivena u Srbiji: Smrtonosna bolest pronađena u lešu praseta divlje svinje

U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica u Srbiji, u utorak je pronađen "svjež" leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom, sto odsto smrtonosnom bolešću.

Afrička kuga otkrivena u Srbiji: Smrtonosna bolest pronađena u lešu praseta divlje svinje
FOTO: IGOR VUK STOJILJKOVIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

To je podiglo na noge sve nadležne institucije, koje će sada još više pojačati kontrolu, kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire.

Pretpostavlja se da je uginula jedinka došla iz Rumunije, gdje je afrička kuga registrovana prije više od tri godine. Takođe, lovočuvari su istog dana sa druge strane planine, prema selu Sočica, pronašli još jedan leš te divljači, za koji se još čeka potvrda da li je bio zaražen, navodi list, prneosi Blic.

Pročitajte još

Zoran Kerkez iz vršačke veterinarske stanice “Vet” d.o.o. izjavio je da je, od kad je 2018. godine afrička kuga počela da se približava Banatu iz pravca Rumunije, najveća bojazan bila upravo od divljih svinja, jer one slobodno prelaze iz jedne u drugu zemlju.

– Sada je najvažnije da se ta krda mapiraju i da im se ograniči kretanje, kako se zaraza ne bi širila. Sanitarni odstrel zasada nije opcija, jer bi time samo rasterali jedinke i tako dobili nekontrolisana žarišta na više mjesta – rekao je Kerkez.

Afrička kuga je sto odsto smrtonosna, jer za nju nema lijeka. Ako samo jedna jedinka obolji, eutanazija mora da se uradi nad svim svinjama u krdu, kako se bolest ne bi dalje širila. Ne postoji opasnost da se ona prenese na čoveka ili druge vrste životinja.

Prihvati notifikacije