Digitalna Srpska

AI GEDŽETI Epl pregovara s OpenAI o korištenju vještačke inteligencije u svojim telefonima i tabletima

Epl  je ubacio u veću brzinu po pitanju razvoja vještačke inteligencije koja bi trebala biti značajno implementirana u nadolazeću verziju mobilnog operativnog sistema, kao i u sljedeću generaciju Ajfona.

Laptop i telefon na stolu
FOTO: NEGATIVE SPACE/PEXELS

Kompanija razvija i testira vlastite velike jezične modele, ali razmišljaju i o saradnji s drugim kompanijama i korištenju njihove tehnologije.

Nedavno je objavljeno kako Tim Kuk pregovara s Guglom o korištenju AI alata Džemini na kojem bi bile bazirane AI opcije bazirane u iOS-u 18.

U izvještaju američkih medija prošlog mjeseca naglašeno je kako i dalje postoji mogućnost da pregovori između Epla i Gugla propadnu, te da se na kraju Epl  okrene Guglovom konkurentu na ovom polju – OpenAI-u.

Pročitajte još

Prema posljednjim informacijama koje su objavljene na Bloombergu, upravo se to dogodilo te Epl sada o potencijalnom partnerstvu razgovara s Altmanovom kompanijom.

Ako kompanije na kraju ipak postignu dogovor, ČetGPT bi mogao pokretati nove AI opcije koje će Epl  predstaviti u nadolazećoj verziji operativnog sistema za telefone i tablet, te namjeravaju integrirati njihove AI alate u svoje mobilne uređaje.

S obzirom na to da Kuk svake godine predstavljanja novi iOS tokom  konferencije WWDC, nije im ostalo previše vremena za dogovor.

Prema nekim ranijim izvještajima, Epl bi navodno mogao koristiti OpenAI tehnologiju za korištenje AI četbota na Ajfonu, a trenutačno nije poznato hoće li on zamijeniti Siri ili će se pojaviti kao potpuno novi virtualni asistent za korištenje na telefonima i tabletima ove tvrtke.

Postoji mogućnost da će, barem na početku, ČetGPT pokretati samo neke od AI opcija na Ajfonu te bi se s vremenom ta suradnja proširila, odnosno OpenAI-jeva vještačka inteligencija bila bi dostupna u većem broju opcija, piše Zimo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu