Hronika

Akcija "Black Tie 2": Alamerović i Suljević PRIZNALI KRIVICU, a sumnjiče se za ovo

Dvojica osumnjičenih u predmetu "Black Tie 2", Ermin Alamerović i Nedžad Suljević, u potpunosti su priznali izvršenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

SIPA
FOTO: SIPA

Alamerovića zvanog “Kiki” Tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo pranje novca iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Suljevića Tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i pranje novca iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U pogledu svijesti i znanja osumnjičenih o pripadnosti grupi za organizovani kriminal, kao i svijesti o činjenu krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, proizilazi iz sadržaja Skaj komunikacija, kao i izjava osumnjičenih Alamerović i Suljevića, navodi Tužilaštvo.

Nedžad Suljević je osumnjičen da je bio dio organizovane kriminalne grupe kojom je na međunarodnom nivou rukovodio Edin Gačanin, a na niovu Bosne i Hercegovine Adnan Smajlović. On je zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne grupe koristio Skaj aplikaciju (kodno ime “Lucky Luck”).

Grupa je, prema navodima Tužilaštva imala za cilj da međusobnim povezivanjem i dogovaranjem organizuju, pripremaju i vrše krivična djela, a sve radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Pročitajte još

Prema tvrdnjama Tužilaštva, a na osnovu Skaj analize, Suljević je u dva navrata dobio novac u periodu od jula do oktobra 2020. godine. Gačanin je u dva navrata organizovao da se Suljeviću dostavi novac u iznosu od 10.000 (najvjerovatnije evra), rekavši mu da je to za njega i da ima za trošak, nisu poznati detalji i razlog. Gačanin je navedeni novac dostavio Suljeviću preko lica iz Sarajeva, Skaj ime “Verstappen”, za kojeg je na osnovu analize komunikacija idetifikovano da se radi o Smajloviću.

Tužilaštvo navodi da je iz Skaj komunikacija ustanovljeno da je Suljević Gačanin dao 5000 evra, a Suljević je napisao da mu je novac potreban za mijenjanje prozora na kući. Novac je preuzeo od Smajlovića.

Takođe, on se spominje kao dio Grupe za organizovani kriminal, zajedno sa Almirom Serdarevićem, Husmir Gabeljićem, Šačić Suadom, neidetificiranim licem (kodno ime Šumar) kojima je Gačanin podijelio uloge. Tužilaštvo navodi da je cilj grupe bilo prebacivanje velikih količina kokaina iz Perua na područje Skandinavije, a potom prema Nizozemskoj. “Šumar” je imao zadatak da osnuje firmu za izvoz voća (pretežno bobičastog voća borovnica, jagoda) u Peruu, tačnije u gradu Lima.

Tužilaštvo tvrdi da je Alamerović zajedno sa Seadom Preljevićem, Davorom Curlom i Gordanom Memijom učestvovao u organizaciji dolaska Gačanina u posjetu Sarajevu, septembru 2016. godine, te nakon toga u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP u periodu 2016/2017. godine, na način da su sredinom 2016. godine Curl i Preljević u kafiću “Hill” u naselju Mejtaš u Sarajevu predali Gordanu Memiji novčani iznos od oko 320.000 evra, koje su prethodno ilegalno transportovali iz Belgije, iako su znali da novac potiče iz kriminalnih aktivnosti, obzirom da su novac preuzeli u Belgiji od Sarić Elmira i njegove supruge Nathalie po nalogu Gačanina.

Tužilaštvo tvrdi da je Memija dogovorio sa Alamerovićem, koji mu je poznanik i bliski poslovni partner, da mu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme “Rhea Expres” izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršio “pranje” novca koji potiče iz krivičnog djela neovlaštene trgovine drogom od organizovane kriminalne grupe “Tito i Dino”.

Osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret proizilazi iz Izvještaja o izvršenom krivičnom djelu, MUP Kantona Sarajevo, Uprava policije, Sektor kriminalističke policije, odjeljenje za krvne, seksualne delikte i ratne zločine.

Uprave policije MUP kantona Sarajevo je Tužilaštvu BiH u skladu sa važećim protokolima o saradnji sa Tužilaštvom BiH, EUROPOL i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u BiH dostavila u prethodnom periodu više analiza PIN Skaj komunikacija za korisnike, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu