Hronika

AKCIJA "PIRAMIDA" ŠIROM BiH Kriminalna grupa krijumčarila migrante, među njima 100 maloljetnika, zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros operativnu akciju kodnog naziva „Piramida“, čiji je cilj sprečavanje organizovanog krijumčarenja migranata, saopšteno je iz Granične policije BiH.

granični policajac stoji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pretresi se vrše na više lokacija na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

– Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, a u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje osoba KZ BiH koji su bili dio međunarodne organizovane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili više od 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika – navodi se u saopštenju Granične policije BiH.

Dodaju i da je prema preliminarnim podacima, akcija Piramida u BiH za rezultat imala razbijanje međunarodne kriminalne grupe, koja je u proteklih šest mjeseci, ostvarila novčanu korist veću od 6 miliona KM.

Pročitajte još

– Aktivnosti čiji je nosilac organizaciona jedinica Granične policije BiH za sprečavanje prekograničnog organizovanog kriminala provode se zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP Republike Hrvatske i EUROPOL, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Današnju podršku u realizaciji, u kojoj učestvuje više 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima – saopšteno je iz Granične policije BiH.

Granična policija BiH u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprečavanju izvršenja krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organizovanih kriminalnih grupa. Uz navedene aktivnosti, tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu