Politika

"Ako će se miješati u politiku, neka skinu mantiju" Vukanović gnjevan na patrijarha Porfirija i mitropolite SPC zbog ordenja koje dodjeljuju političarima

Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, suđenje predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, pred državnim sudom, nazvao je "još jednom farsom".

Nebojša Vukanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je zaključio kako neće biti ništa od procesa protiv Dodika zbog njegovog “tajnog pakta” sa prvim ljudima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijanom Šmitom i Johanom Satlerom.

Kao argument za svoju tvrdnju Vukanović je naveo “odustajanje od zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske”, koji je “pao u zaborav” otkako je “naprasno skinut sa dnevnog reda” u NSRS.

Dodik je nakon današnjeg ročišta rekao da je ovo politički motivisan proces, a Vukanović tvrdi da je Dodik spustio lopticu.

– To je jedna u nizu farsi, vidjeli ste da polako isplivavaju detalji tajnog pakta, koji su napravili Dodik, Satler i Šmit – da će odustati od zakona o nepokretnoj imovini, koji je naprasno skinut sa dnevnog reda. Dodik je spustio lopticu, nema više njegovih floskula o otcjepljenju i nezavisnosti. Očita je nagodba Dodika, Satlera i Šmita i mi smo žrtve tog “deala” (dogovora). Ponovo se pokazuje prava slika međunarodne zajednice – rekao je Vukanović u gostovanju na N1.

Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjev za premještanje suđenja u Banjaluku.

Pročitajte još

– Nisam pravnik, ali svakom laiku je jasno kako će predmet sa državnog suda, čije je sjedište u Sarajevu, premjestiti se na okružni sud u Banjaluci. Drago mi je da je služba Hrvatske, koja kontroliše Dodika, poslala Nobila da ga brani, kao što je poslala Nobila da pokuša kompromitovati slučaj Davida Dragičevića. Vrlo je nečasna uloga tog advokata Nobila – tvrdi Vukanović.

Zvaničnici iz BiH juče u Briselu okončali razgovore sa predstavnicima EU, a evo kako je to sve skupa ocijenio Vukanović.

– Treba se zapitati zbog čega je istovremeno održana sjednica PIK i sastanak u Briselu? Sjednica PIK gdje se trebalo raspravljati o tehničkim izmjenama Izbornog zakona ostala je u sjeni zbog sastanka u Briselu. U Brisel su otišli oni najnečasniji, čast izuzecima. Taj sastanak u Briselu suštinski nije ništa donio. Pitanje je zbog čega je Satler najveći protivnik sprečavanja krađe na izborima i zašto on i Šmit bježe gdje god se ja pojavim. Mislim da je to pokazatelj njihove nečasne uloge.

Gnjevan sam i razočaran kada vidim da patrijarh i mitropoliti dodjeljuju ordene Dodiku i Luki Petroviću. Ako će se miješati neka skinu mantije i izađu na izbore. Tako je isto sa Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom. Ja sam za odvajanje vjere od države – rekao je Vukanović za N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije