Politika

"Ako je neko uvrijeđen, onda sam to ja" Šta se dešavalo na današnjem ročištu Dodiku u Sudu BiH

Završeno je današnje ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Republike Srpske, Milošu Lukiću, a sudski postupak protiv njih je ponovo spojen.

"Ako je neko uvrijeđen, onda sam to ja" Šta se dešavalo na današnjem ročištu Dodiku u Sudu BiH
FOTO: SRNA

Kako javlja Avaz, Dodik nakon ročišta nije davao izjave pred Sudom BiH, kao što je to činio ranije, već je najavio konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu.

Zajedničko ročište Dodiku i Lukiću u Sudu BiH zakazano je za 3. april.

Danas je saslušan u svojstvu svjedoka Dragan Kremenović, pripadnik SIPA kancelarija Banjaluka, koji je postupao po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Kremenović je rekao da je po tim naredbama, takođe, izvršeno saslušanje Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Svjedoku Kremenoviću tužilaštvo je predočilo niz izvještaja i zapisnika o privremenom oduzimanju predmeta, koje su on i njegove kolege obavili u kancelariji predsjednika RS Milorada Dodika i Službenog glasnika RS.

Odbrana Dodika insistirala je na tome da je optuženom dostavljen pismeni poziv o saslušanju u kom svojstvu će biti saslušavan.

Kremenović je odgovorio da nije upućen pismeni poziv, već da je sa šefom njegovog kabineta dogovoren termin saslušanja, te je rečeno da će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Dakle, svjedok Kremenović je takođe rekao da nisu imali problema, te da su svi bili korektni i da su sarađivali.

Dodik je kazao da ne razumije zašto je ovaj svjedok izveden pred sud, jer je sva dokumentacija dostavljena, te da može potvrditi da su svi sarađivali s njim i da su se svi odnosili prema službenicima SIPA sa uvažavanjem.

Ne razumijem što se mi maltretiramo o tome šta je on uradio. Ovo potvrđuje da je Tužilaštvo neozbiljno, kako nema svjedoka, te da želi dodatno napraviti farsu od svega – rekao je Dodik.

Nakon upozorenja sudije Sene Uzunović da se ne bi trebalo nikoga vrijeđati, Dodik je rekao da nikoga ne vrijeđa.

Nikoga nisam htio uvrijediti. Ako je neko uvrijeđen, onda sam to ja što sam doveden ovdje – istakao je Dodik.

Tužilaštvo je odustalo od svjedoka Petra Đukića i svjedokinje Brankice Milanović, koji su zajedno sa svjedokom Kremenovićem obavljali službene radnje i koji bi također samo potvrdili da su njihovi potpisi na istoj dokumentaciji koja je predočena Kremenoviću.

Sutkinja je, takođe, na današnjem ročištu kratko upozorila Sanju Vulić.

Naredni pretres zakazan je tek za 3. april jer je odbrana Milorada Dodika ukazala da on ima svoje obaveze 13. marta, te da će tokom sutrašnjeg dana dostaviti dokumentaciju o tome.

Inače, sutkinja je ukazala da će vezano za termine zakazivanja pretresa uzimati u obzir samo službene obaveze predsjednika RS, s obzirom da su već uvaženi ranije prijedlozi branilaca.

Pročitajte još

Dodik i Lukić optuženi su zbog krivičnog djela “neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH”.

Dodik i Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjaluci, svjesno i znajući da je “visoki predstavnik Kristijan Šmit” donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

U optužnici protiv Dodika i Lukića se navodi da je Dodik potpisao ukaze, iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH obavezujuće.

Sud BiH je u međuvremenu razdvojio krivični postupak protiv Dodika i Lukića, ali je odbrana uložila žalbu i tražila ponovno spajanje predmeta. Taj zahtjev je, međutim, odbijen. Danas je, međutim, sudski postupak ponovo spojen.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu