Politika

„Ako oni ne žele, ima drugih partija“ Dačić poručuje da od SNS zavisi hoće li ostati zajedno u vlasti

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su odnosi SNS i SPS uvijek bili korektni, dodajući da ne postoji tema oko koje su imali različite stavove.

ivica dačić lider socijalističke partije srbije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mislim da je nama cilj da imamo zajedno više od 50 odsto glasova. SPS je od 2012. godine imao rezultat koji je uvek bio veći od 10 odsto i svaki rezultat ispod toga bi za nas bio neuspjeh. Ali, da kažem i ovo, ne znači da SPS mora da bude u vlasti. Odluka je na Srpskoj naprednoj stranci. Mi hoćemo, ako oni ne žele, nikakav problem nije. Ima drugih partija sa kojima će razgovarati o tome, ali pouzdanijeg partnera od nas nema, čak ni na njihovoj listi rekao je Ivica Dačić u intervjuu za Tanjug.

Na komentare da SPS za uspjehe vlasti govori da su zajednički, ali da kritike idu na račun SNS, Dačić kaže da on ništa ne pripisuje sebi, niti se odriče nečeg da bi prebacio krivicu na nekog drugog.

-Ne postoji tema oko koje smo imali različite stavove i zato mislim da bi vjerovatno neko možda i želio da bude što više tih razmirica, ali opet sa druge strane jasno je da mi nismo isti, zato što nismo na istoj listi. Normalno je da svako ima svoju politiku i svoje biračko tijelo i svoje prioritete koje određuje, ali ne mislim postoji problem u našem funkcionisanju – rekao je Dačić, i podsjetio da je još ranije rekao da će nastaviti saradnju sa SNS i poslije izbora i da od toga nema odstupanja.

O opoziciji

Na pitanje kako tumači to što predstavnici političkih partija iz opozicije nisu eksplicitno rekli da ne bi bili u koaliciji sa socijalistima poslije izbora, Dačić podsjeća da su partije sa liste “Srbija protiv nasilja” potpisale dokument u kome su naveli da neće ni sa naprednjacima, ni sa socijalistima.

– Politički cilj je pobjeda zajedno sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem na ovim izborima, da imamo većinu na svim nivoima. Mi smo već donijeli odluku na sjednici glavnog odbora da nema odstupanja od nacionalnih i državnih interesa, a to znači da je nemoguća koalicija sa ovima koji se zalažu za suprotno. Riječ je o suštinskim razlikama – da li su Srbi genocidan narod, da li je RS genocidna tvorevina, da li neko hoće da prizna Kosovo, da bude članica NATO, da uvede sankcije Rusiji i Kini – rekao je Dačić.

Razgovor sa finskom ministarkom

Navodeći da je na ministarskom sastanku OEBS u Skoplju ministarka iz Finske željela da se sretne sa njim i govorila o tome da Srbija mora da prati EU i da uvede sankcije Rusiji i Kini, Dačić kaže da bi oni koji su servilni vjerovatno rekli da će “naravno sve to da urade”.

Pročitajte još

Ja sam njoj rekao, čekajte, a šta ćemo sa našim teritorijalnim integritetom? Da li neko brine o tome? Da li je neko riješio da teritorijalni integritet Srbije nije toliko vrijedan koliko je i teritorijalni integritet nekih drugih zemalja – rekao je Dačić.

Kako je dodao, teške godine zahtijevaju iskustvo, političku stabilnost i jedinstvo u Srbiji.

Hoće li biti premijer

Dačić odbacuje navode da slogan “Ivica Dačić-premijer” predstavlja, kako se to pojavilo u nekim medijima, “cijenu” nove koalicije između SNS i socijalista, rekavši da su takav slogan imali i prošle godine, i da ni tada to nije bila cijena, dodajući da je takva teza zlonamjerna.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Lider SPS je rekao da je za to postojala prilika i prošle godine, imajući u vidu broj osvojenih mandata, odnosno da su na republičkom nivou SNS i SVM imali 125 mandata, i da to ni tada nikome nije padalo na pamet, jer je SPS pouzdan partner.

Da li će biti premijer, kako kaže, zavisi od građana, ali istovremeno pita i zašto opozicija nije nazvala svoju listu “Đilas – premijer ili Boško Obradović – premijer, ili Miloš Jovanović – premijer”, i dodaje da se to nije dogodilo jer sva istraživanja javnog mnjenja govore da ne bi dobili ništa.

Srpska među prioritetima SPS

Dačić je, govoreći o prioritetima i programu socijalista, naveo da se oni mogu definisati kao socijalizam i patriotizam, pri tom, kako kaže, ne misli na vrijednosti jednopartijskog sistema i komunizma, već o ideji socijalne pravde.

– Naša politika zasnovana je na idealima da ljudi mogu da žive od svoga rada, da postoji sistem jednakih šansi za sve ljude, da postoji jedna efektivna i održiva socijalna politika i da sve to mora da bude praćeno ekonomskim razvojem. Nisam utopista pa da sada govorimo o tome da treba sve da bude besplatno, školstvo, zdravstvo, a da pri tome nemamo ekonomsku osnovu za tako nešto. To su dve povezane celine – rekao je Dačić.

Drugi segment politike jesu državni i nacionalni interesi, a to znači, kaže Dačić, da ćemo kao i do sada voditi jednu čvrstu i mudru politiku.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ta politika se zasniva da se poštuje međunarodno pravo, to znači da želimo da odbranimo naš teritorijalni integritet i suverenitet, putem dijaloga, da nema priznavanja Kosova, da nema ulaska Kosova UN, da ćemo nastaviti tu politiku povlačenja priznanja, da ćemo štititi, podržavati i braniti RS od svakog pokušaja destabilizacije – rekao je Dačić.

Želimo da razvijamo dobre odnose sa svim velikim silama, ali pri tome želimo i dobre odnose sa EU, sa SAD i drugima, ali isto tako želimo da sačuvamo dobre odnose zbog naših interesa, zbog odbrane KiM, sa Rusijom, Kinom, Indijom zemljama Afričke unije, latinoameričkim zemljama koje pomažu u UN da se izborimo da Kosovo ne bude članica UN, rekao je Dačić i podvukao da takođe nije za članstvo u NATO.

Vučić nije potpisao

Na pitanje o francusko-nemačkom dokumentu, koji je glavna okosnica kampanje desno orijentisanih stranaka, Dačić podsjeća da je i predsednik Aleksandar Vučić već rekao da on nije potpisao taj dokument i da je stavio dva izuzeća.

– To znači da mi ne prihvatamo bilo kakvo tumačenje koje podrazumjeva priznanje Kosova i da nema ulaska Kosova u Ujedinjene nacije. To su lažni desničari i patriote koji sada žele da pokupe takozvane srpske glasove, a svi kažu poslije toga da hoće da idu u koaliciju sa Draganom Đilasom. Pa čekajte, kako sad idete u koaliciju sa nekim ko podržava taj plan, ko ne samo da podržava nego se zalaze za priznanje Kosova. To je jedna prevara. Froncle bivšeg DOS-a i mislim da treba završiti sa tim – rekao je Dačić.

“Protjerani srpski diplomata se nije bavio špijunažom”

Upitan da li je Hrvatska objasnila zašto su protjerali konzula u Zagrebu, Dačić kaže da oni govore o reciprocitetu, međutim, pita kakav je to reciprocitet jer se srpski diplomata nije bavio ničim drugim osim konzularnim poslovima.

Ivica Dačić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kada je reč o protjerivanju prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera, Dačić kaže da se tu radi o dokazanim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije.

– Pri tome oni su upozoreni da ga sami povuku da ne bi dolazilo do ovih javnih izjava. Međutim, oni su to odbili. Prema tome, netačno je da oni nisu informisani. Predstavnik njihove službe je bio na razgovoru u našoj službi, ali oni su posle konsultacije sa svojim šefovima donijeli odluku da ga ne povlače. Znači, on je bio tzv. diplomata koji se bavio subverznim aktivnostima u našoj zemlji. To je nemoguće i za to je doneta takva odluka – objasnio je Dačić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije