Svijet

"AKO SE NE UDRUŽIMO BIĆEMO PORAŽENI" Generalni sekretar UN poručio da čovječanstvo NIJE POLOŽILO TEST "KOVID 19"

Čovječanstvo nije uspjelo da položi test pandemije Covid - 19, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

"AKO SE NE UDRUŽIMO BIĆEMO PORAŽENI" Generalni sekretar UN poručio da čovječanstvo NIJE POLOŽILO TEST "KOVID 19"
FOTO: ESKINDER DEBEBE/UN PHOTO/HAN/EPA

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija “potpuna kriza” koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji.

– Pandemija je jasan test međunarodne saradnje – test koji u suštini nismo položili. Virus je usmrtio gotovo milion ljudi širom svijeta, zarazio više od 30 miliona i ostaje u većoj mjeri izvan kontrole – poručio je Gutereš.

Prema riječima Gutereša, posljedice pandemije, koja baca tamnu sjenku na svijet, rezultat su izostanka globalne pripremljenosti, saradnje, jedinstva i solidaronosti.

Gutereš je naglasio da Covid 19 predstavlja i upozorenje koje treba da natjera ljude da reaguju.

– Nemamo izbora. Ili ćemo se udružiti u globalnim institucijama doraslim svrsi ili ćemo biti poraženi podijeljenošću i haosom – upozorio je Gutereš.

Govoreći o finansijskoj podršci tokom pandemije, Gutereš je podsjetio da su mnoge zemlje Globalnog juga ostavljene na cjedilu, bez finansijskih i praktičnih resursa, te da se mnoge zemlje sa srednjim prihodom suočavaju sa velikim teretom duga u pokušaju da odgovore na posljedice širenja virusa korona, javio je TASS.

Gutereš je dodao da članice UN trebaju da povećaju finansiranje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kako bi te organizacije mogle da pruže pomoć najugroženijim zemljama tokom pandemije.