Magazin

Ako SRETNETE LISICU nemojte se iznenaditi: Sigurno ste barem jednom poželjeli da posjetite London, a ovo su činjenice o njemu koje niste znali

London je najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva, drugi najveći grad u Evropi posle Moskve, sa preko 7 miliona stanovnika.

Ako SRETNETE LISICU nemojte se iznenaditi: Sigurno ste barem jednom poželjeli da posjetite London, a ovo su činjenice o njemu koje niste znali
FOTO: NEIL HALL/EPA

 Leži na obalama Temze u jugoistočnoj Engleskoj. Zahvaljujući plimi, iako udaljen 70 km od mora, razvio se u veliku luku  opremljenu najsavremenijim uređajima za plovidbu, utovar i istovar robe. Tako London predstavlja saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte a posjeduje i brojne kulturno-istorijske znamenitosti (Parlament, Tauer, Tauerbridž, katedrala Sv. Pavla, Vestminsterska opatija, Tejt galerije, Nacionalna galerija, Britanski muzej, Univerzitet, Biblioteka i dr.)

 London je grad sa bogatom istorijom. U Londonu je nastao prvi parlamentarni organ koji i dana su skoro svim državama predstavlja nosioce zakonodavne vlasti.

Pored ovih opštrih geografskih i kulturnih činjenica danas vam donosimo i mnoge zanimljivosti o Londonu, prenosi Novosti Magazin.

Prvi na svijetu zoološki vrt je otvoren u Londonu 1829. godine.

London je prvi grad koji je tri puta bio domaćin Olimpijskih igara (1908, 1948 i 2012).

London je prvi grad na svujetu koji je dobio podzemnu željeznicu. Danas željeznica transportuje 3 miliona ljudi dnevno.

London je, zapravo, nastao od dva grada, grada Londona i grada Westminstera, što je danas London sa širom okolinom.

Preko 12% britanske populacije živi u Londonu.

Ilegalno je umrijeti u Domu Parlamenta.

Henriju III je kralj Norveške poklonio polarnog medvjeda 1251. Medvjed je držan u London taueru na dugom lancu kako bi mogao da pliva u Temzi i lovi ribe.

Svi vozači crnih taksija u Londonu moraju da polože test znanja, koji podrazumijeva poznavanje 320 ruta, svih 25000 ulica van tih ruta i 20000 obeležja u radijusu od 6 milja oko Charing Cross-a,  da bi postali vozači istih.

Više od 300 jezika se govori u Londonu.

Pročitajte još

Big Ben je zapravo naziv zvona na Sat Kuli, a ne naziv cijele kule.

London je najbogatiji grad na svijetu, jer u njemu živi preko 70 bilionera. U jakoj konkurenciji su New York i Moskva.

London ima 43 Univerziteta. 

Tri od top 10 svetskih muzeja i galerija se nalaze u Londonu. To su: Britanski muzej, Nacionalna galerija i Galerija Tate Modern.

Više od 16 miliona turista posjeti London godišnje.

Zbog velikog broja drveća, London bi se, prema UN definiciji, mogao nazvati i šuma.

Ako naletite na lisicu u Londonu, nemojte da brinete. To je jedna od 10000 koliko ih živi tamo.

Za vrijeme Drugog svetskog rata pobijene su sve otrovne životinje kako bi se spriječilo da pobjegnu u grad i usmrte nekog, ako dođe do bombardovanja.

Prije 1980. sve banke su bile na pola sata hoda od Centralne banke Engleske, kako bi, ukoliko dođe do krize, u roku od pola sata, mogli da se pojave šefovi iz bilo koje banke kod Guvernera.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu