Politika

"Ako treba neka se i obračuna sa Dodikom" Konaković o Šmitovim odlukama i potezima međunarodne zajednice

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković istakao je da su posljednje odluke Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, stigle blagovrmeno, ali da su mogle biti i oštrije, no i da su dovoljne za poruku da je ovo konačna obračun sa konceptom rušenja Ustava BiH.

Elmedin Konaković
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Konaković je podsjetio kako je Dodik izjavio da nema više kud a on se sam tu doveo: „On još ima još vremena da ovakav kakav je racionalizuje svoje postupke“.

Međutim, njegov karakter, dodao je Konaković ne izgleda da je svjestan da postoji drugi put, mnogo bolji za BiH, za Republiku Srpsku i za njega lično:

– To ga samo vodi u još veće probleme – on će odvesti Republiku Srpsku u potpunu izolaciju, sebe će odvesti u potpunu izolaciju, u činjenje krivičnih djela koja se mogu neko vrijeme sakrivati na prostoru Republike Srpske, ali u nekom civilizovanom svijetu, u BiH u kojoj će pravosuđe profunkcionisati jednog dana – neće su tu moći ni putovati ni hodati…

Pročitajte još

Kad je u pitanju državna imovina, poručio je Konaković, „ne damo ni milimetar teritorije ni naših prava ni teritorijalnog integriteta ni nadležnosti BiH“.

Dodao je kako bi prenosili nadležnosti sa entiteta na državni nivo, ali da to Dodik neće – ne možemo na silu, kaže, ali isto tako ne može ni on.

Što se tiče Dodikove najave referenduma, Konaković ističe kako secesija nije opcija:

– Da neko donese meni granicu iznad mog Soukbunara, kad hoću na Bjelašnicu, da trebam pasoš – to se u BiH nikad neće desiti i on to zna. Njemu treba biti važniji interes srpskog od ruskog naroda.

Na pitanje zašto nisu napustili sastanak u Konjicu, Konaković odgovara da bi to bilo pogrešno jer su oni ekipa koja pobjeđuje, a sa druge strane je neko ko provocira i želi da prekine utakmicu.

Do novog sastanka sa Dodikom će morati doći, izjavio je Konaković:

– Ili ćemo se konačno obračunati ili ćemo se konačno dogovoriti. Mi ne pristajemo na termin zamrznutog konflikta u kojem bježe ljudi iz BiH.

Na pitanje čemu je bliže – kazao je da je to dogovor:

– Ko nije proveo jednu noć u šumi na -25 i pritom branio se od nekih agresora i napada – ne zna šta je rat.

Konaković je na kraju komentarisao akcije međunarodne zajednice:

– Oni su previše obazrivi i oprezni sa Dodikom, bili su inertni predugo pa se desio koncept njegove moći koji nije bezopasan – i sad, nakon Šmitovih odluka, krenuli su da se uredi taj sistem, neću reći da se obračuna sa Dodikom nego da se urazumi ako je moguće. A ako nije – i obračuna. To su poruke koje bi trebalo da shvati – ne bi trebalo svoju ličnu stvar, ego, interes stavljati ispred interesa ljudi.

U slučaju da je svjestan toga i namjerno ide do kraja, zaključuje Konaković, to do kraja – je dovelo do kraja, piše Federalna.ba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije