Gradovi

Aktivni odmor nova turistička ponuda Trebinja: Više sadržaja za planinare i turiste na Orjenu (FOTO)

Na Orjenu i Ublima u podnožju ovog planinskom masiva, koji je proglašen zaštićenim parkom prirode, ljubiteljima prirode i turistima biće ponuđeni novi sadržaji aktivnog odmora, a kroz projekat promocije prirodnog i kulturnog nasljeđa i razvoj održivog turizma.

Aktivni odmor nova turistička ponuda Trebinja: Više sadržaja za planinare i turiste na Orjenu (FOTO)
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Jedan od partnera projekta, koji se provodi u šest zemalja, među kojima su BiH, Srbija, Hrvatska, Italija, Grčka i Slovenija je i trebinjska Razvojna agencija, uz podršku grada Trebinja.

Ukupan budžet je oko 1,8 miliona evra, a učešće trebinjske Razvojne agencije je 15 odsto, što je  podržano od grada Trebinja.

– Realizaciju projekta je malo usporio virus korona, ali planirane aktivnosti se nastavljaju i ušli smo u fazu postavljanja turističke infrastrukure na lokaciji Orjen – Ubla – kaže za Srpskainfo direktor ove agencije Bojan Benderać.

Ranko Biberdžić iz trebinjske Razvojne agencije je naveo da se kroz projekat rade četiri grupe aktivnosti, među kojima je i zajednička meodologija za upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem, gdje se radi jedinstven koncept za sve zemlje učesnice u cilju valorizovanja prirodnih bogastava i drugih turističkih potencijala.

– U saradnji sa trebinjskim Planinarskim društvom „Vučji zub“ postaviće se oprema „via ferata“, odnosno  osiguranje i pomoć planinaru za sigurno napredovanje u naizgled nepremostivim preprekama u planinama. Oprema će biti postavljena na vrhu Vučji zub, kao i tri manja vrha. Ispred planinarskog doma na Ublima je planirana vještačka stijena i mini „zip lajn“ za djecu. Takođe je zamišljeno da se putokazima obilježe dvije pješačke i dvije biciklističke staze. Na Pirinoj poljani biće urađeno planinarsko odmorište, a planirano je i pet info tabli, sa informacijama o planini Orjen, rasporedu staza, životinjskom i biljnom svijetu i slučno – istakao je on.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković kaže da se kroz projekat kreiraju novi sadržaji aktivnog odmora, što je jedan do tri glavna turistička proizvoda u Strategiji razvoja turizma Trebinja do 2030. godine.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Ovo će poslužiti i kao pilot projekat da se vidi na koji način osmisliti nove i bogatije sadržaje u parku prirode Orjen, da što više turista i lokalnog stanovništa koriste blagodeti ovog kraja. Grad ovaj projekat podržava i tehniči i finansijski – istakao je on.

Bošković je dodao da su dodatni benefiti što će Turistička organizacija, Razvojna agencija i nadležno gradsko odjeljenje ostvariti kvalitetne kontake sa partnerima iz drugih zemalja, što će unaprijediti kapacitete ovih institucija i ustanova, kako bi što više novca privuklo u Trebinje.

Vrijedno priznanje

Trebinje je izabrano među stotinu najboljih priča o održivosti sa pričom o “Hercegovačkoj kući”. Odluku je saopštio žiri konferencije Globalni dani zelenih destinacija, čiji je organizator fondacija iz Holandije. Priznanje će omogućiti da Trebinje postane vidljivije za brojne turiste i one koji prepoznaju destinacije koje imaju šta da ponude. Za ovo priznanje konkurisali i gradovi i mesta iz više evropskih i zemalja sveta, a Trebinje po prvi put.

Prihvati notifikacije