Društvo

ALARMANTNA SITUACIJA U BOLNICAMA Šeranić: Kapacitet koji imamo možda neće biti dovoljan za 10 dana

S obzirom da u pojedinim bolnicama imamo alarmantnu situaciju, morali smo da usaglasimo aktivnosti kako bismo mogli pacijente da premiještamo iz jedne bolnice u drugu.

ALARMANTNA SITUACIJA U BOLNICAMA Šeranić: Kapacitet koji imamo možda neće biti dovoljan za 10 dana
FOTO: VLADA RS

Saopšteno je danas nakon sastanka ministra zdravlja Alena Šeranića sa direktorima bolnica u Srpskoj.

– Ako jedna bolnica bude u Kovid režimu, pacijenti će se morati usmjeravati u drugu – naveo je Šeranić, dodajući da je trenutno najteža situacija u Gradiški, koja će sarađivati sa prijedorskom bolnicom.

Dogovorena je i aktivacija regionalnih sastanaka sa domovima zdravlja.

Pročitajte još

– Alarmantno je i u UKC, lokacija na Paprikovcu je skoro popunjena – precizirao je ministar.

U bolnicama je smješteno više od 1.000 pacijenata.

– Može se desiti da kapaciteti koje imamo ne budu dovoljni već u roku deset dana. Priprema se banja Slatina za zbrinjavanje pacijenata – naglasio je Šeranić.

Ministar je napomenuo da pored svih poslova Domovi zdravlja rade još i vakcinaciju.

Zlatko Maksimović direktor bijeljinske bolnice istakao je da je nepovoljna epidemiološka situacija sa tendencijom pogoršanja.

– Dobro je da su medicinari jedinstveni u ovoj situaciji. Jedni od drugih smo dodatno naučili tokom ovog sastanka. U Bijeljini imamo redovne sastanke sa primarnom zdravstvenom zaštitom iz regije, koji će biti i sutra – rekao je Maksimović.

Pozvao je sugrađane na poštovanje mjera.

Ivan Popović direktor bolnice Zvornik rekao je da je zdravstveni sistem odgovorio zadatku, i da nijedan pacijent nije ostao bez pregleda.

– Naslonjeni smo na bijeljinsku regiju i imamo fantastičnu saradnju. Medicinari bukvalno ne koriste godišnje odmore, ne viđaju svoju porodicu po deset dana. U skafanderima su i po 12 časova. Vidimo da se velika prašina podigla zatvaranjem nekih djelatnosti, ali razumite i vi nas – naglašava direktor bolnice u Zvorniku.

Dodao je da nije lako raditi godinu dana bez godišnjeg, a sve kako bi mogli pružiti adekvatnu zaštitu.

– Hoće li biti dovoljno ljudstva, to je pitanje o kojem smo razgovarali. Iz tog razloga su svi ovi apeli i zato donosimo ovakve odluke – rekao je ministar Šeranić.

Gradiška ima maksimalan kapacitet do 90 pacijenata, a sada ih je 60. U planu je reorganizacija, a redovni pacijenti će biti usmjereni ka UKC. Bolnica će morati preći u Kovid režim rada.

– Ponovo stavljamo u funkciju dio objekata stare Hirurgije. Očekujemo dodatnu količinu vakcina ove sedmice. Razumijem zabrinutost ugostitelja, tražićemo i sada da im pomognemo – rekao je Šeranić.