Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ALARMANTNO STANJE U Sarajevu zbog zagađenosti zraka proglašena epizoda “pripravnost”

Društvo
Autor:

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda „pripravnost“ od stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka. Epizoda “pripravnost” izdata je zbog ispunjenja sva tri uslova predviđena spomenutim planom.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo pokazuju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 koje iznose 50 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je i tokom dana, tako da su prosječne vrijednosti do 15 sati iznosile na Vijećnici 137,97, Otoci 143,07 i Ilijašu 126,93 µg/m3. Analizatori na stacionarnoj i mobilnoj stanici koje se nalaze na Ilidži trenutno nisu u funkciji.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina sa slabim vjetrom i s pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak, 10. 12., očekuje se umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg.

Izdate su i mjere koje treba provoditi u okviru epizode „pripravnost”, a vrijede za zonu A u KS.

Stanovništvu KS se preporučuje da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka. Takođe, iz Kantona upozoravaju da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Upućuje se i apel građanima da smanje korištenje motornih vozila.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO